Как политическите сили в Пловдив приемат назначението на Дани Каназирева?

kak-politicheskite-sili-plovdiv-priemat-217

Изненадващото /или не до там/ назначение на Дани Каназирева за областен управител на Пловдив е най-обсъжданата тема под тепетата през днешния ден.

Като лидер на местната партия „Съюз за Пловдив“ и кандидат за кмет, Каназирева не веднъж е представяла себе си като алтернатива за управление на града. Тя винаги е наблягала върху индивидуализиращото нея и нейната листа – местна партия, която би могла да промени модела за управление на големите общини, които обикновено се ръководят от парламентарно представени политически формирования.

Подобни твърдения обаче, поставени в светлината на неотдавнашните скандални екзитполове в нейна свръхзавишена подкрепа, започват да изглеждат все по-екзотични, да не кажем странни, а достоверността им е подложена под въпрос. Всъщност след обявяването на името на Каназирева пловдивчани започнаха да разсъждават на каква база е предложена и гласувана за поста в Областна управа.

Министерски съвет, който е формиран от управляващата партия ГЕРБ, днес взе скоростно решение да назначи Дани Каназирева за областен управител, което дава две индикации – решението е било вероятно добре обмислено, и второ, Каназиерева все пак се радва на добри отношения и дори покровителство от страна на управляващата партия.

Обществените реакции все още се лутат между различни хипотези и на повечето пловдивчани им е трудно да преценят генезиса на подобни политически процеси. Как обаче коментират назначението на Дани Каназирева политическите сили в Пловдив? Попитахме лидери на представените партии в Общинския съвет, чиито решения ще попадат под административен контрол от новия областен управител.

Вижте мненията на политиците:

Иван Тотев, действащ кмет и областен координатор на ГЕРБ:

Поздравявам я с избора и ѝ пожелавам успешен мандат на новата позиция!

Николай Радев, водач на групата на БСП в Общински съвет

Гласуваш за Зико, гласуваш за Славчо, гласуваш за Дани – накрая пак Бойко Борисов дърпа конците. Това, че Дани Каназирева не е член на ГЕРБ, не означава, че не е от ГЕРБ. Хората останаха излъгани за пореден път. Както се вижда – всичко е било въпрос на договорки между тези партии преди да станат ясни дори резултатите.

Георги Колев, водач на групата на ЗС „Александър Стамболийски“

Успех и дано се случват хубави неща за Пловдив и областта! Ще разчитаме на подкрепата на новия областен управител за идеята, която лансирахме по време на кампанията – увеличаване на обема на община Пловдив и сливането на града със съседните общини.

Георги Титюков, „Кауза Пловдив“

Това си е абсолютно право и решение на министър-председателя и на Министерски съвет. Номинацията и изборът на областен управител е единствено в техните ръце. Щом така са решили… Ще се справи, юрист човек е.

Слави Георгиев, НФСБ

Мисля, че г-жа Каназирева излъга своите избиратели. През последните четири години, а и по време на сегашните избори, тя лъга, че е алтернатива. Очевидно е и с това назначение беше доказано, че през цялото време тя е била патерица на ГЕРБ. С това се доказва измамата, че тя може да бъде каквато и да е алтернатива. Дани Каназирева през цялото време е участвала в задкулисни игри. Колкото до въпроса Ви дали ще се справи – ще се справи, тъй като длъжността не изисква много усилия. В България постът на областен управител е свързан с административен контрол на дейността на Общинския съвет и както вече посочих – за това не се изискват много умения или усилия.

Борислав Инчев, лидер на ВМРО – Пловдив

Това е решение на Правителството. Не знам точно кой я е предложил. Дано вече г-жа Каназирева си намери правилното място. На всички които живеем в Пловдив ни е ясно ориентировъчно какво се случи. Честно казано останах изненадан, въпреки че имаше индикации за подобно назначение. Едно стана ясно – тук се бърза, явно бе, че решението е взето и гласувано скоротечно. Дано работи за Пловдив и областта. Пожелавам ѝ здраве и успехи в новото поприще.

Йордан Иванов, водач на групата на Демократична България

Областният управител по същността си е продължение на централната власт, той е очите и ушите на министър- председателя в Пловдив и аз откровено не разбирам как тази 8-годишна риторика срещу статуквото намира своето олицетворение в един пост, където си продължение на премиера. Прочетох коментара на г-жа Каназирева как е приела номинацията. Това е легитимна политическа теза, че с участие във властта се решават конкретни проблеми, но въпреки това, ако аз бях неин гласоподавател, днес щях да съм много разочарован. Много е важен въпросът за поведението на групата на Съюз на Пловдив в Общински съвет и как по-точно г-жа Каназирева ще връща незаконосъобразните решения, след като е назначена от човека, издигнал Здравко Димитров.

Всъщност в продължение на цялата кампания, Съюз за Пловдив не отправиха нито едно политическо послание по отношение на Здравко Димитров и какъв кмет ще бъде. Всички техни атаки бяха насочени към Славчо Атанасов.

И най-важното, на което все повече започвам да вярвам е ,че в понеделник ще приключи мачът с политическите договорки и преговорите на тъмно, които започнаха още преди изборите, чрез избора на председател на Общинския съвет.

Стефан Аксиев, „Воля“

Принципно партията, която управлява държавата, това е ГЕРБ. Те могат да преценят с кой и как ще работят. За нас, пловдивчани, е ясно коя е, какво прави, но това си е решение на управляващата партия. Когато ние сме на власт и избираме назначенията, тогава ще ви представим нашите виждания за управленчески състав.

Трафик нюз

Източник/ци: http://onovini.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...