Следвайте "Буднаера" в Телеграм

На предизборна среща: Българите са сган!

На предизборна среща: Българите са сган!

Автор на скандалната реплика е циганин от с. Равадиново, после се извини

Грандиозен скандал лъсна в село Равадиново край Созопол, където на предизборна среща в ромската махала агитатор циганин нарече българите „сган”, алармира Би Ти Ви.

Страх, заплахи и агресивна агитация - на са подложени жителите на морската община, особено в селата. Подобна агитация е била проведена в нощта преди деня за размисъл в едно от големите села в общината. Клипът е разпространен в социалните мрежи.

Сниман е в ромската махала и е публикуван в социалните мрежи и в ютюб. Авторът му разговаря с екипа ни, но отказа да застане пред камера.

"Оттук нататък отиваме в тъмнина. Ако ние утре не мислим за кого гласуваме, ей това детенце, виждате ли го – няма да бъде в детска градина безплатно! Разбрахте ли ме? Ей, тези дечица, дето се раждат, няма да имат по 1000 лева. Българите, говоря за българите, те са сган, която, ще извиняваш, че казвам сган, която мисли за другите само как крадат!", се чува в клипа.

Събранието на улицата е в присъствието на избрания за четвърти мандат кмет на селото и на общински съветник.

"5 години общината ви гледа децата, 5 години! Тези 5 години сметни ги в пари, ние имаме повечко деца, това са едно 20 000 лева на едно семейство. Тези 20 000 лева ти трябва да ги дадеш на някого. Трябва да ги изкараш тези пари, а с тези пари ние направихме, погледнете какви къщи!", казва още водещият във видеото.

В деня на изборите клипът е най-обсъжданата тема в селото.  "За нас не е нормално това нещо - да ни обиждат и да ни наричат "сган", и кметът да ръкопляска и да се съгласява с тях", казва Денис Желев.

При вида на камерата ни, кметът хуква, но после решава да се върне и да обясни, че не обърнал внимание кой какво говори.

"Нищо задкулисно няма! Човекът, който го каза, няма задни мисли. Аз не го и чух какво е казал в момента, макар че бях, да бях там, но не чух какво е казал, че е казал думата сган", обясни кметът на селото Иван Пазвантов.

"Малко ги преувеличават нещата, защото някой си прави пиар с тази работа, не виждам нещо да се е случило", обясни Стойчо Неделчев – общински съветник.

"Проведе се една хубава среща, хапнахме, пийнахме, казахме си по няколко думи. Това, че някой е сгрешил, е съвсем нормално!", обясни Росен Михайлов – жител на селото.

Водещият на събранието оправдава репликите си с грешка на езика.

"Аз не можах да го формулирам добре, защото минават хора и плашат хората: "Ще гласувате за 5 лв., ще гласувате за 10 лв!" Исках така да го формулирам, но грешка на езика, за което силно се извинявам", каза Борис Янев.

И обясни, че в селото бедни роми няма, защото работят в общинските фирми за сметосъбиране и озеленяване.

Цял ден полицията следи изборите и не позволява струпване пред секциите. Активността, както и на първия тур, е много висока - до 17 часа са гласували 61,5%.

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!