Карадайъ в остра реч: Цялата държавна машина беше впрегната в кампанията на управляващите!

Искам да поздравя ГЕРБ с "демократично" проведените избори в ред общини в страната, ако това е разбирането за демокрация.

 

Цялата държавна машина беше впрегната в кампанията на управляващите, а държавният апарат бе превърнат в машина за печелене на избори чрез заплахи, натиск и репресии. 

Това каза Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС, на пресконференция на партията в изключително остра реч след втория тур на местните избори. 

Според него, в някои от общините комисиите са взимали решения, противоречащи на закона, а някъде с неприемането на решения са въздействали върху процеса. Като пример, той посочи Чепеларе, Доспат и други. 

В такава среда не могат да се правят демократични избори.

Ние докарахме демокрацията в България преди 30 години, но днес демокрацията е поставена под риск с този модел на правене на избори, посочи Карадайъ. 

Целият процес на злоупотреби създаде незаконната кампания на упавляващите, посочи лидерът на ДПС. 

След тези избори присъствието на ДПС в местната власт категорично е увеличено, каза председателят на ДПС . 

„Преди да започна и да дам малко резултатите от статистиката, бих искал да благодаря на партийните структури на ДПС и на всички избиратели на ДПС, които постигнаха един много добър резултат на тези местни избори. 

Само за сравнение - на предишните местни избори през 2015 г. ние сме спечелили общо 39 кметове на общини в коалиция и като ДПС, като Джебел и Хитрино, много добре знаете, че преждевременно ние ги изключихме, т.е. остават 37 кметове на общини, от които 32 бяха като ДПС, 4 бяха коалиционни и един независим, който беше от ДПС. Резултатът от тези избори през 2019 г. е следният: 47 кметове на общини от ДПС, от които 37 от ДПС, 9 коалиционни и един независим.

Т.е., решението на нашия Централен съвет, че на тези местни избори ние ще си запазим влиянието в местната власт и там, където можем, ще увеличим присъствието си в местната власт – това вече е факт. 

Присъствието на ДПС в местната власт категорично е увеличено. Нещо повече - географията е разширена. От общинските съветници 916 общински съветници са избрани от ДПС, т.е. 18%, а от кметовете на кметства над 35% в страната са избрани от ДПС, като в някои от случаите те са избрани в коалиция", заяви още Мустафа Карадайъ. 

Загубихме община Сунгурларе, където кметът беше от ДПС. Хитрино, Никола Козлево и Дулово не успяхме да си ги върнем, каза Карадайъ. 

"Изборите са основен елемент на демокрацията, но когато те са законни, свободни, честни и има информиран избор на избирателите. Дали бяха информирани избирателите? Продължава да има забрана за предизборна кампания на език, различен от българския. За уседналостта. Независимо от резолюция от ЕС, дори и за граждани извън ЕС, в българското законодателство има ограничаване на конституционните права на българските граждани изобщо да гласуват заради уседналостта. И ред други забрани в изборното законодателство", изброи Мустафа Карадайъ.

"Ще повторя: политическите реалности в България вече не са същите, диалога ще го продължим", завърши той.

„Тези местни избори показаха много от дефектите в законовата уредба. Показаха некомпетентност на избирателните комисии, арогантността на избирателните комисии и правовия им нихилизъм“, заяви Карадайъ. Според него това поставя въпроса за легитимността на местните избори.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...