Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мая Манолова разтрепери едноличната власт, нямало да правя партия, но щяла да им диша отзад... те си умират от страх

Мая Манолова: Няма да правя партия, но ще продължа да дишам във врата на едноличната власт

Кандидатът за кмет на София Мая Манолова отрече да има планове за партия. "Знам, че има огромни страхове, партиен проект няма да правя", съобщи Манолова пред bTV.

"Знам, че има огромни страхове, партиен проект няма да правя", обясни тя и уточни, че "тъй като едноличната власт продължава да се вихри", от нейния ИК обмислят да инициират гражданска платформа. Тя ще стъпи върху основните демокрични ценности. Запитана дали тази платформа ще прерасне в партия, Манолова каза, че за това е рано да се говори.

Манолова съобщи, че ще инициира форум за анализ на "порочните търговски практики и за конкретни мерки това повече да не се случва", визирайки купуването на гласове по време на изборите. 

"Добре съм. Удовлетворена съм. Вложих цялата си енергия и сърце. Гражданите показаха, че имат куража да се изправят пред едноличната власт. Видяхме страха в очите на властта, видяхме как работи машината за манипулации и фалшификация на изборите", добави тя. 

"На тези избори залогът беше не дали аз ще стана кмет, а дали можем да свалим антидемократичния режим на Борисов", изтъкна Манолова. Тя заяви, че е гласувала за промяната, а именно за кандидата на "Демократична България" в район Лозенец.
Според нея обединението на демократично мислещите граждани в София на балотажа е показало, че едноличната власт може да бъде победена. 

"Победиха ни с много малко. Никой не се опита да си го обясни с манипулации, фалшификации, нечестни сделки, купуване на гласове – дискредитиране на противника, агресия от страна на опонента", уточни Манолова. По думите й има огромно несъответствие между истинските протоколи, изготвени от секционните комисии и тези, които после са въведени на сайта на ЦИК. 

,,Най-големият бич на тези избори беше купуваният вот. Да не говорим, че протоколите в затворен плик трябва да се представят в Общинската избирателна комисия, но в ''Арена Армеец'' бяха отваряни и пренаписвани и дописвани. Освен това в цяла Европа при приемането на протоколите се допускат наблюдатели, а тук бяха изолирани някъде горе… от какво се плашат? Не може такива безобразия и такова безнаказано купуване на гласове да остане без последствия. Ще внесем жалба и ще поискаме касиране на изборите в София'', обясни още Манолова.

Манолова показа протоколи с нарушения - непопълнени графи, с мокър печат и подписи от комисията. Тя отново изтъкна, че при паралелното преброяване от нейния ИК разликата със спечелилия кандидат Йорданка Фандъкова е била около 3%, а само ромският вот за Фандъкова е бил 2,9%.

ИК на Манолова е подал над 20 жалби за купуване на гласове, а в петък или понеделник ще подаде и жалба за касиране на изборите.

"Не може такива безобразия, такова безнаказано купуване на гласове и фалш, да остава без последствия... Не очаках, че е възможно в София да се купуват гласове", коментира Манолова. Властта стигна до дъното в организацията и манипулацията на тези избори, добави тя. 

,,Държава, която може да си позволи да има липса на 100 000 избиратели между първи и втори тур, празни протоколи и да позволи да изтекат данните на пет милиона потребители на НАП, няма как да произведе честни избори. Такива неща демотивират хората, защото става въпрос за достойнството на българина, за доверието в изборите'', допълни тя.

Попитана сега ли разбира за подобни практики, Манолова отговори: "Това не означава, че трябва да се примиря с начина, по който се правят избори. Хората не се примиряват с безогледното купуване на гласове". 

Помолена да коментира думите на Владислав Горанов, че тя е "социален експеримент", Манолова заяви: "Това е финансовият министър! Представете си какъв език! Така ГЕРБ провеждаха цялата си кампания - с лични обиди и нападки от Борисов и Фандъкова". "Те обвиниха хората от Волуяк, че правят с мен "уйдурма", нарекоха хората около мен нечистоплътни. Горанов нарече 200 000 столичани "либерални анархисти". Така властта печели избори и така ги анализира. Точно г-н Горанов говори за 2009 и 2013 г. Не трябва да се примирявам с начина, по който се правят избори. Повярвайте, и хората не се примиряват с купуване на гласове", каза още тя. 

"Няма да правя партия. Знам, че има огромни страхове и притеснения. Партиен проект няма да правя. Едноличната обаче власт продължава да се вихри. Готова съм да подкрепя всеки гражданин и журналист, който е пресиран от едноличната власт. Ще подкрепя и медицинските сестри. Има гражданска енергия и очакване от граждани да не спра до тук с тази битка. Обмисляме с екипа да инициираме гражданска платформа, която да стъпи върху основните демократични ценности – демокрация, съдебна реформа, човешки права. Показахме, че режимът може да бъде демонтиран'', обясни в заключение Манолова.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!