Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джингиби 2

Доскорошното светило на българската Прокуратура и бъдеща звезда на дипломатическия небосклон, цигуларят, боксьорът, юристът Никола Филчев, е напуснал забързано Отечеството тази сутрин, съобщиха средствата за масово осведомяване.

Става дума за същия титан на мисълта, който беше тръгнал да повдига обвинения срещу BBC, задето имали наглостта да заснемат потаен и разобличителен материал за бившия зет на Тато. За същият витяз на правосъдието и поборник за универсална справедливост, който направи страната ни за резил, след като повдигна нелепи обвинения срещу румънски журналист, опитал се да документира корупция в митническата ни система.

Да, това е същият Никола Филчев за чиито дипломатически дарби и дълбоки познания върху казахските история, култура, бит, политическа реалност и душевност доскоро и не подозирахме, но за когото се оказа – поне според прокрадналите се в публичното пространство информации – че устно е давал нареждания, довели до драстичните нарушения в дейността на Прокуратурата и скандалните протакания и отлагания, които наследникът му сега трябва да проверява и… да санкционира. Същият Никола Филчев, който повдигна лавина от обвинения срещу бившия кмет на столицата Стефан Софиянски, които може и да са били основателни, а може и да не са били, но – както се оказа днес – са били представени по начин, дал основание на съда да излезе с напълно оправдателна присъда.

Колко хапливо-ироничен може да бъде понякога животът! Филчев забързано драсна от България тъкмо в деня, в който от набелязаната от него “жертва №1” бяха снети всички отправени от някогашния Главен прокурор обвинения. В деня на своето лично и професионално фиаско като обвинител, Филчев се отправи към светлите хоризонти на бъдещите си чутовни дипломатически успехи.

Всичко това можеше да не бъде от голямо значение. Така е решило Външното министерство, такъв субект е предпочело да натресе на главите на нищо неподозиращия казахски народ – вероятно с надеждата кръстословичните акини един ден песни за него да пеят.

Но… Но видният правист Филчев беше, все пак, призован да се яви като свидетел по едно точно определено дело в България. След като не се яви, беше обявен за издирване. След като обясненията му, че е призован незаконно бяха отхвърлени, беше издадено и нареждане на бъде доведен под стража, щом така се налага. Заговори се и за глоби, и за какво ли още не. А дори е страшно да се мисли, за какво още ще се заговори, когато (и ако) напреднат и бъдат задълбочени разследванията за нарушенията, допускани от Прокуратурата, докато е била под негово ръководство.

Човек, поставен в така описаната ситуация на господин Филчев, би трябвало да бъде човек, от когото се очаква повече кротуване в границите на Родината и по-малко прибързани отпрашвания от Софийското летище в източна посока. Това би трябвало, ако живеехме в нормална държава с действително върховенство на Закона, да бъде един дълбоко угрижен човек, който трескаво мисли, как да отговори на повдигнатите въпроси и да обори възникналите подозрения. Вместо това се оказа, че разполагаме със субект, трескаво устремен към възможно най-бързото заемане на следващия пост, усвояване на дипломатическия имунитет и отдалечаване от географските ширини, които могат да се окажат твърде горещи за собственото му добруване.

Пак според информациите, появили се в българските медии, издирваното и неподчиняващо се на законни нареждания лице Филчев е било практически в ръцете на служителите от Съдебна охрана, докато се е намирало на летището. Но понеже делото било насрочено за утре, а лицето Филчев било призовано само като свидетел, тези служители проявили беззаветен либерализъм при изпълнение на служебните си задължения. Дали да помахвали с кърпички на изпроводяк, докато самолетът е отлитал – по този въпрос медиите мълчат. Но вероятно дори и те са се досетили, че ако той драсва от България ДНЕС, то едва ли може да се очаква, че УТРЕ ще бъде в състояние да изпълни онова, което е задължен да изпълни и да се яви там, където е задължен да се яви… за което пък същите тези служители са били задължени да следят.

Всъщност, дори и това е само бял кахър. Вероятно бъдещите ни европейски партньори ще се позачудят, но те и без друго имат поводи да се дивят всекидневно и ежечасно от нашите изпълнения. Незачитането и неприлагането на законите с еднаква сила за всички граждани у нас е нещо, с което Европа е отдавна и много добре запозната. Що се отнася до самата България, с отдалечаването на Филчев сборният IQ в предоставените ни от историческите обстоятелства 111 000 квадратни километра нито ще спадне, нито ще се покачи забележимо. Българите нито ще заживеят по-добре, нито пък по-зле. И вярата им в Закона няма да се промени дори на йота.

Въпросът е, как на нашите национално отговорни политици изобщо успя да хрумне идеята, че Филчев е подходящ за дипломатическа кариера. Как не изсъхна ръката на нашия социален президент, докато разписваше необходимите за целта бумаги. Как Съвестта не го дръпна за пешовете на сакото в подходящия момент и не му прошепна: Защо бе, Седефчов, с какъв акъл?!?

Как така отговорните лица са стигнали до извода, че е удачно за представител на България в друга държава да бъде проводен човек, който съвсем наскоро е бил обявен за национално издирване в собствената си, вече демократична страна, защото е отказал да се съобрази с напълно законно отправени му нареждания? Човек, който – докато е бил издирван – де факто се е укривал като същи втори Джингиби… Това ли е вече редният и твърдо установен от управляващите и президента начин, по който посланиците ни ще се изнизват от България към своите назначения – внезапно, по терлици и “на един косъм” пред служителите на Съдебна охрана? Ако е така, то наистина сме на път да се превърнем в по-екзотична страна, отколкото е здравословно.

А иначе, братският казахски народ не ни е сторил нищо лошо и с нищо не е заслужил подобно отношение от наша страна. Вероятно – след ползотворния престой на господин Филчев там, ако съдим по досегашните му грандиозни успехи в досегашната му малко по-различна дейност – Байконур много скоро ще бъде затворен за бъдещите ни космически програми. Хубаво е, че винаги можем да разчитаме на Кейп Канаверал.

Източник/ци: dnesplus.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!