Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европейски страни са били съучастници в аферата с полетите на ЦРУ

Амнести интернешънъл призова европейските държави да спрат да играят ролята на "партньори в престъплението" на САЩ в аферата с отвличане на заподозрени терористи и прехвърлянето им в страни, прилагащи изтезания, предаде Ройтерс. В доклад и писмо, адресирано до срещата на лидерите от Европейския съюз утре и вдругиден в Брюксел, правозащитната организация подкрепя обвиненията, че Централното разузнавателно управление на САЩ е извършвало тайни полети за прехвърляне на предполагаеми терористи и че някои европейски страни са знаели за това.

В писмото, цитирано от Ройтерс, се казва, че има неоспорими доказателства за европейско съучастничество в незаконната практика на прехвърляне. Затова Европейският съвет трябва да сложи решително точка на отношението: "Нищо не виждам, нищо не чувам", преобладаващо досега. На срещата си на върха европейските лидери трябва да заявят, че практиката е неприемлива и да повдигнат въпроса пред президента Джордж Буш, когато се срещнат с него във Виена на 21 юни. Докладът, публикуван тази нощ в Лондон, озаглавен "Съучастници в престъпленията - ролята на Европа в американската програма за прехвърляне на задържани", се цитират шест случая за злоупотреба от страна на ЦРУ, в които са замесени седем страни - Германия, Италия, Швеция, Великобритания, Босна, Македония и Турция. Същите шест случая, заедно с още единайсет, вече бяха споменати в доклада на швейцарсикя депутат Дик Марти за разследването на ПАСЕ.

Амнести споменава шест примера за лица, заподозрени в тероризъм, задържани с повече или по-малко активното съучастие на европейски страни, които в крайна сметка тайно са прехвърлени в американските затвори в Гуантанамо, Кабул и Баграм в Афганистан, или в Египет и Сирия. И двата доклада не привеждат преки доказателства. Въпросът за доказателствата малко цинично се надценява, смята Дик Оостинг, директор на бюрото на Амнести интернешънъл за ЕС, цитиран от АФП. Според него европейските държави много по-малко се сещат да търсят доказателства, когато критикуват нарушения в други страни. Той подчертава, че "липсата на значима реакция от ЕС, освен от парламента, поставя сериозни проблеми, не само за авторитета на ЕС, но и за ефективността на самата война срещу тероризма".

В доклад от 12 юни евродепутатът социалист Клаудио Фава заяви, че е малко вероятно някои правителства да не са знаели за дейността на тяхна територия, свързана с тайните полети. Докладът ще бъде поставен на гласуване на пленарно заседание през юли.

Източник/ци: Actualno.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!