Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Първанов не казва дали е свързан с ДС

От комисията Андреев потвърдиха, че има агент Гоце

"Вие ме убихте с този въпрос", това беше отговорът на президента Първанов на въпрос на "Всеки ден" дали е свързан с бившата ДС и дали е бил агент Гоце. Той каза това след среща за боклука на София със столичния кмет Бойко Борисов и министрите Румен Овчаров, Джевдет Чакъров и Петър Мутафчиев. Според Първанов не това бил актуалният въпрос на деня. Задавайте го на всяка пресконференция, ако искате, ние междувременно ще си вършим работата, посъветва той репортера на "Всеки ден" и се оттегли.

Бившият шеф на комисията по досиетата Методи Андреев каза, че не може да даде такава информация. Според него обаче каквато и да е истината по въпроса, президентът не трябва да бяга от коментар. "Отговорът няма да му отнеме повече от една минута, само на Георги Коритаров му трябваше повече време", допълни Андреев. Според него, ако има данни за агент Гоце, то те са в архива на Първо главно управление, т. е. в Националната разузнавателна служба. Преди дни шефът й ген. Кирчо Киров, който е на подчинение на президента, заяви, че няма да огласи агентите на Първо, защото липсва законов механизъм, по който да го направи.

Изваждането на псевдонима Гоце в публичното пространство беше направено от определени политически среди, коментира зам.-председателят на комисията "Андреев" Евгений Димитров. След като напрежението по тази тема е ескалирало, той си е позволил да каже, че в комисията е имало материали за агент Гоце. Никога обаче не съм свързал псевдонима на агента с физическо лице, заяви Димитров. Той припомни, че наскоро друг член на комисията - Веселин Ангелов, е свързал агент Гоце с Георги Първанов. Според Димитров обаче това е нередно. Той отказа да каже и с какво се е занимавал агент Гоце, но потвърди, че е работел към Първо главно управление.

Миналата седмица Георги Първанов заяви, че не се притеснява от възможността кампанията за досиетата да взриви кампанията му за президентските избори. И тогава обаче той не коментира нищо повече по темата.

Източник/ци: vsekiden.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!