Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Журналист се добира до разкрития на факти за корупция

Китайски журналист бива обвинен в шантаж и изнудване след публикация на материали за разследване корупцията на местни чиновници. Полицията не допуснала до съдебната зала стотиците граждани, отишли да присъстват на провеждащия се при открити врати съдебен процес.

Ян Сяоцин, журналист от изданието „China Industrial Economy News„(China Chanjing News), написал няколко разобличителни статии, които разкривали незаконните действия на чиновници, опитващи се да присвоят принадлежаща на държавата собственост и след това под предлог, че я реформират, да я продадат на ниска цена.

Местните чиновници от град Линхуей, провинция Хунан били разгневени и започнали да оказват натиск, за да спрат написването на повече статии. Те използвали заплашване и дори направили опит да го убият. Накрая го арестували и го обвинили в изнудване.

Ян Сяоцин бил защитаван от адвоката Чжан Синшу. Самият Ян също така доказвал своята невинност. Чжан привел аргументи, изхождайки от закона и използвайки факти и доказателства; това било по-разумно и убедително, отколкото използването на жалба.

Чжан се опирал на това, че по закон Ян е невинен, тъй като доказателствата за неговата вина и обвиненията са неясни. Базирайки се на разбирането на презумпцията за невинност в криминалното право, той се опитвал внимателно да отправи делото в необходимата посока.

Стотици граждани на Линхуей стоят пред сградата на съда в подкрепа на Ян. Полицията прибрала камерите, но благодарение на голямото количество присъстващи станало възможно да се появят снимки от това събитие.

Гун Цзе, съпругата на Ян, съобщи: „Съдът започна в 8.30 часа сутринта, с почивка от два часа, и приключи в 19.00 часа вечерта. Мислех, че ще бъде признат за виновен на предварителното прослушване, тъй като съдията ми каза вчера, че Ян Сяоцин е виновен. Макар делото да беше при открити врати, на него присъстваха всичко 60 човека и болшинството от тях бяха замесени в това дело. Стотици хора изискаха да присъстват на този процес. Дори нашето семейство получи само няколко места.”

Жителите на град Линхуей били много обезпокоени за това дело. Стотици дошли да подкрепят Ян Сяоцин, но не им разрешили да станат свидетели на съдебния процес, което довело до физически конфликт извън сградата на съда между събралите се и служителите.

Според информацията, когато полицията съпровождала Ян на влизане и на излизане от съда , гражданите се обръщали към него с думите: „Ние те подкрепяме в разобличаването на корумпираните чиновници, ти си добър човек...”

Гун Цзе сподели: „Всички те дойдоха по собствено желание и дори не се познават. Пристигаха с автобуси, които идваха един след друг. Някои дойдоха от други градове. Това действително ме трогна”.

По думите на Гун Цзе, тя останала с впечатлението, че Ян Сяоцин е на добро място. Но той бил разпитван нееднократно в продължение на няколко дни и бил много изтощен. Бил много късоглед, но очилата му били отнети.

Не можел да вижда ясно. Някои писмени показания не били написани от самия него, но му било казано, че той ги е подписал. Началникът на полицейския участък (Не Чуанли) и неговият заместник. (Сяо Чжаочжун) му казали: „Ако си признаеш и направиш това, което ти кажем – да се извиниш пред Ян Цзянсин – делото ще бъде закрито. В противен случай ще бъдеш осъден на три години и изпратен в трудов лагер.”.

Ли Цзян от организацията „Обединение за защита правата на гражданите” е публикувал в Интернет две заявления. Той не е оптимистичен към това дело и смята, че съдът не е трябвало да се провежда в Линхуей.

От съобщения станало известно, че за този случай имало над двеста страници от документи, но адвокатът имал само половината от тези документи, другата половина липсвала. Затова той не можел да оформи окончателния извод от това дело. Освен това, указанията на досието също отсъствали. „Изглежда, че съдът се старае да скрие нещо” – казва Ли.

Ли Цзян добавя: „По време на съдебния процес нямаше никакви свидетели. Всички свидетели, които трябваше да присъстват по време на процеса, са били прибрани. Съдът просто каза, че те не били информирани за това. Как бихме могли да бъдем убедени, че процедурите в съда ще протекат по законен ред?

Съдът е длъжен да поеме отговорността, че ще предостави на адвоката всички документи по делото, в това число и доказателствата, предявени от обвинителя”.

Когато го попитали кога ще бъде произнесена присъдата, адвокат Чжан казал: „Четири-пет дни след заседанието на съда ще бъде произнесена предварителната присъда. Аз очаквам това да стане в началото на юни”.

Попитан дали ако бъде признат за виновен Ян ще апелира, Чжан отговорил, че неговото отношение към това дело е определено: разбира се, че ще апелира. „За това не се съмнявайте”, казал той.  

При обсъждането на неотдавнашни случаи на кожодерства, задържане и обвинения на много журналисти, Ли Цзян каза, че върху журналистите се оказва натиск, когато някой иска да скрие нещо или да избяга от проблем. Той предполага, че това съвсем не е обикновено явление. „Ако тези неща продължат, те ще разрушат социалната хармония и проблемите в обществото няма да бъдат разрешени” – каза той.

Източник/ци: Великая Епоха (epochtimes.ru)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!