Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съдия Нели Куцкова: Всичко буди притеснение при г-н Гешев

.
Нели Куцкова

Това каза съдия Нели Куцкова по повод избора на Иван Гешев за главен прокурор в интервю за вестник „Сега“. Ето какво още сподели тя пред тази медия:

 Или има един невидим сговор между политическите партии, които са излъчили парламентарната квота? Можем само да гадаем. Не съм следила цялото 10-часово представяне на Иван Гешев, защото си имах друга работа. За мен лично още от първите му публични изяви - много преди номинирането му, ми правеха потискащо впечатление начинът му на изразяване, агресивността му към конкретни хора.

Не съм почитателка на Сотир Цацаров, но винаги съм се възхищавала на логичната му, стегната мисъл, на правно издържаните, сдържани и интелигентни изказвания - дори когато са саркастични. Такова нещо при Гешев не се вижда и чува. Всичко, за което ме питате, буди притеснение при г-н Гешев. Освен това той демонстрира и склонност към отмъщение, което е изключително опасно за човек с такава огромна власт.

Няма да скрия, че бях притеснена и от типа хора, които образуваха "подкрепящата" го група пред ВСС и които бяха грижливо охранявани от горките полицаи. Аз бих умряла от срам от такава "подкрепа".

Не мисля, че проблемът е в процедурата по избора му . А как зад процедурата се скриват неясни влияния и интереси. Процедурата е инструмент, както е инструмент и ножът. С ножа можеш да отрежеш хляб за детето си, а можеш и човек да убиеш. Много е важно в какви ръце е инструментът и каква глава управлява ръцете.

От години е публична тайна, че на ръководни места в системата се назначават хора, които предварително трябва да получат "благословия" от някого извън системата. Между другото, по повод на подобно признание на съдията Методи Лалов и няколко други случая в предходни години, през месец май тази година Управителният съвет на Съюза на съдиите се обърна към Съдийската колегия на ВСС и към Комисията по професионална етика. Случаите бяха подробно описани, бяха напомнени и предходни такива писма до ВСС с цитати от медиите.

Предложи се тези тревожни данни за неформалното влияние на "корпулентен политик" да се проверят, Съдийската колегия на ВСС "да оцени установените факти през призмата на задължението на съдиите да не допускат поведение, което уронва престижа на съдебната власт, както и през нормите за етично поведение на българските магистрати". На мен не ми е известно да има реакция на това писмо.

Най-стряскащото в цялата процедура по така наречения избор на г-н Гешев беше именно това признание на г-н Цацаров. А най-отчайващото е, че реакция няма!

Източник/ци: https://frognews.bg/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!