Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Елена Поптодорова: България е вражеска държава за властите в Москва, имаме нужда от „чадър от НАТО“

980x551_1488282626

Русия третира НАТО като враг. Затова и България се приема от властите в Москва като вражеска държава. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия вицепрезидентът на Асоциацията на атлантическия договор Елена Поптодорова.

Тя влезе в студиото, за да коментира разразилия се скандал с руското посолство. „Страната ни принуди, предоставяйки нота на руския посланик да бъде отзован дипломат, разконспириран като шпионин. Държавата ни е отказала виза и на новия руски военен аташе“, припомни водещият Виктор Николаев.

„Това изглежда е скандал в нашите очи, защото е тема, която бе много предпазливо заобикаляна и всеки опит да се обсъжда носеше щети за тези, които посмеят да я повдигнат. Най-сетне тази „срамежливост“ е преодоляна и можем да обсъждаме подобен проблем, който не е само за България. Във Великобритания, Германия, Австрия, Швейцария се случват подобни неща“, заяви Поптодорова.

„В какъвто и да било документ на НАТО не съществува толкова остри реплики, както в руските бумаги. Гърция също прогони двама дипломати заради опита да влияят за договора с Македония. И от Северна Македония дори бяха експулсирани руснаци“, добави тя.

Тя коментира и скандала с прелетелият над България руският военно-транспортен самолет, на борда на който е имало зенитни ракети С-400.

Не може да пропускаш самолети без да знаеш какво има на борда, подчерта тя.„Да въоръжаваш Сърбия не е странно, но и Турция, която е в НАТО, си е чудо“, каза пък водещата Аделина Радева.

Може да се допусне прелитане над страната ни, но да е с ясни условия, да се знае какво има на борда, заяви бившият ни посланик в САЩ.

„В Ниш е явната военната руска база в Сърбия. Ако там бъде оставен тази установка, значи покрива България и целия Балкански полуостров“, обясни тя.

Турция обаче прави всичко, което иска в НАТО, коментира пък Виктор Николаев.

„Прави го и пробва докъде може да стигне. Ердоган няма да се самоизвади от НАТО. Тревожното е в Сърбия. Там има процес, подобен на това, което прави турският президент“, заяви Поптодорова.

„Крайно време е да се отърсим от този страх, за да не си опорочаваме шансовете и нуждите за колективната отбрана, която ползваме само за чадър от НАТО“, каза още тя.

Блиц

Виктор Орбан: Членството на Унгария в НАТО и ЕС не изключва сътрудничество с Русия

Елена Гунчева: Когато крадци са моралните стожери

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!