Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Виктор Орбан: Членството на Унгария в НАТО и ЕС не изключва сътрудничество с Русия

Снимка: Фейсбук профил на Виктор Орбан

Унгария е член на НАТО и Европейския съюз и ще остане там, но това не изключва политическото сътрудничество с Русия, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, предават TACC и Агенция "Фокус".

Той заяви това по време на срещата си с президента на Руската федерация Владимир Путин в Будапеща.

Орбан заяви, че целта на унгарската политика е да привлече интереса на страните от света към успехите на Будапеща, но особено на тези, които от регионална гледна точка „играят решаваща роля за нас“.

„Сътрудничеството между Унгария и Русия се вписва в това. Разбира се, Унгария е член на НАТО, ЕС и ще остане там, но това не изключва възможността за сътрудничество с Русия на политическо ниво. Ние се стремим към това сега и ще се стремим в бъдеще", каза Орбан след разговорите с Путин, който пристигна по-рано за еднодневно работно посещение в Будапеща.

Унгарският премиер също добави, че страната му е заинтересована да подобри отношенията между НАТО и Руската федерация.

От своя страна Владимир Путин заяви, че е обсъдил с премиера на Унгария Виктор Орбан перспективите за нормализиране на отношенията между Русия и ЕС, уреждането на конфликта в Украйна и въпроса за транзита на енергоносители.

„Разбира се, ние говорихме за разрешаването на кризата в Украйна, (...) за проблемите, свързани с енергийните маршрути и снабдяването както на Унгария, така и на нашите основни потребители в Европа с руски енергоресурси“, заяви Путин по време на пресконференцията след разговорите с Орбан.

Елена Поптодорова: България е вражеска държава за властите в Москва, имаме нужда от „чадър от НАТО“

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!