Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Не, премиерът Борисовне се радва, че ”Свободна Европа” пак е в България

.

Бойко Борисов и Джейми Флай

Източник: БГНЕС

Нейното присъствие тук е още един знак за доброто сътрудничеството между България и САЩ във всички сфери".

Вежливост, вежливост, но в тези редове тя успешно съперничи на лицемерието. Борисов няма как да е щастлив от подновяването на дейността на Свободна Европа за България по ред причини. Подновяването стана след много анализи и срещи на американски представители с български журналисти и неправителствени организации. По инициатива на гражданско сдружение БОЕЦ на 23 май 2018 г. бе изпратено писмо до Американския конгрес, подписано от няколко български медии и журналисти. След това с тези хора се срещнаха представители на американското посолство в София. Бе припомнено, че през 2006 г. предаванията са преустановени, защото се е смятало, че демократичните процеси в страната ни се развиват нормално. През 2018 г. Вашингтон вече не е на същото мнение. Затова Конгресът решава да възобнови работата на медията за България. На срещата от посолството на САЩ заявяваха, че знаят много добре какво се случва с медийната свобода в България, за монопола на Делян Пеевски на медийния пазар и разпространението на печатни издания, за корупцията, ширеща се на високите нива в държавата и пр. Това всъщност са и основните мотиви Свободна Европа да се завърне у нас след 13 години отсъствие, което няма как да радва когото и да било от управляващите, защото е сигнал за съществуването на лоши практики.

Още след стартирането на Свободна Европа за втори път, оттам тръгнаха едни от първите публикации по „Апартаментгейт“. В скандала бяха замесени предимно лица от управляващата партия, начело с втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Свободна Европа ясно заяви и позицията си по налагането за главен прокурор на Иван Гешев.

Така че българския премиер, който носи отговорност за изпълнителната власт не е щастлив, да му докладват сутрин за поредни разкрития и критики.

Освен това съвсем очевиден е сблъсъкът на пеевските медии с тези, които критикуват статуквото и модела #Кой (между тях е и Свободна Европа). Пеевските медии угодничат на властта, засипват управлението и прокуратурата с хвалебствия и в същото време нападат с обиди, лъжи и клевети всички инакомислещи (в това число и Свободна Европа). Това ли са обсъдили на срещата Джейми Флай и Бойко Борисов? А дали са говорили за това, как пеевски медии са използвани като бухалки срещу всички, които не козируват на Шиши и компания? А за абсурда Пеевски да пише закон за медиите след като не е ясно как се издържат тези под неговия патронаж? За това, че пеевските медии бяха един от инструментите, чрез който бе фалирана четвъртата банка в България? Че някой се обажда в националното радио и разпорежда кой да бъде свален от ефир и да заплашва, че ще ореже бюджета на БНР? Все теми под карантина, които се замитат под килима, а на гости като г-н Флай се пробутват вежливости.

Премиерът твърди, че по време на разговора е била обсъдена “важността на професионалната и независима журналистика“… Боже, наистина ли?! И разбра ли американецът, какво у нас се разбира под тази формулировка? А се разбира, независимите медии и журналисти да бъдат подлагани на репресии и натиск от прокуратура, данъчни, КПКОНПИ, МВР и прочие?

Любопитно е дали Джейми Флай е повярвал на поднесената информация. Той е генерален директор на медиакорпорацията Свободна Европа сравнително отскоро – от 1 август. Но е известен специалист по външна политика, познава професионално темата за националната безопасност и отбраната. Това би трябвало да означава, че трудно може да бъде омаян с красиви думи за свобода на словото и медиите, при положение, че България е на 111-то място по тези показатели в света с тенденция да подобри този антирекорд. Със сигурност е запознат и с докладите на Държавния департамент, където доста точно са описани медийните свинщини, случващи се тук от години, благодарение на политическия „чадър“ над едни медии за сметка на други.

И нещо много важно. Свободна Европа се финансира от Американския конгрес с пари на данъкоплатците. Една от най-важните мисии на глобалната медия са теми като защита правата на човека, върховенство на закона, свобода на изразяване и отразяване борбата с корупцията – навсякъде и на всички нива. Освен това, на официалната власт във Вашингтон, както и на партийни лица, е забранено да се намесват в редакционната политика на Свободна Европа.

Българските политици и управляващи твърдят, че и тук е така, но отлично знаят, че не е. И причината са самите те.

Д-р Димитър Попкутуев

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!