Не, премиерът Борисовне се радва, че ”Свободна Европа” пак е в България

.

Бойко Борисов и Джейми Флай

Източник: БГНЕС

Нейното присъствие тук е още един знак за доброто сътрудничеството между България и САЩ във всички сфери".

Вежливост, вежливост, но в тези редове тя успешно съперничи на лицемерието. Борисов няма как да е щастлив от подновяването на дейността на Свободна Европа за България по ред причини. Подновяването стана след много анализи и срещи на американски представители с български журналисти и неправителствени организации. По инициатива на гражданско сдружение БОЕЦ на 23 май 2018 г. бе изпратено писмо до Американския конгрес, подписано от няколко български медии и журналисти. След това с тези хора се срещнаха представители на американското посолство в София. Бе припомнено, че през 2006 г. предаванията са преустановени, защото се е смятало, че демократичните процеси в страната ни се развиват нормално. През 2018 г. Вашингтон вече не е на същото мнение. Затова Конгресът решава да възобнови работата на медията за България. На срещата от посолството на САЩ заявяваха, че знаят много добре какво се случва с медийната свобода в България, за монопола на Делян Пеевски на медийния пазар и разпространението на печатни издания, за корупцията, ширеща се на високите нива в държавата и пр. Това всъщност са и основните мотиви Свободна Европа да се завърне у нас след 13 години отсъствие, което няма как да радва когото и да било от управляващите, защото е сигнал за съществуването на лоши практики.

Още след стартирането на Свободна Европа за втори път, оттам тръгнаха едни от първите публикации по „Апартаментгейт“. В скандала бяха замесени предимно лица от управляващата партия, начело с втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Свободна Европа ясно заяви и позицията си по налагането за главен прокурор на Иван Гешев.

Така че българския премиер, който носи отговорност за изпълнителната власт не е щастлив, да му докладват сутрин за поредни разкрития и критики.

Освен това съвсем очевиден е сблъсъкът на пеевските медии с тези, които критикуват статуквото и модела #Кой (между тях е и Свободна Европа). Пеевските медии угодничат на властта, засипват управлението и прокуратурата с хвалебствия и в същото време нападат с обиди, лъжи и клевети всички инакомислещи (в това число и Свободна Европа). Това ли са обсъдили на срещата Джейми Флай и Бойко Борисов? А дали са говорили за това, как пеевски медии са използвани като бухалки срещу всички, които не козируват на Шиши и компания? А за абсурда Пеевски да пише закон за медиите след като не е ясно как се издържат тези под неговия патронаж? За това, че пеевските медии бяха един от инструментите, чрез който бе фалирана четвъртата банка в България? Че някой се обажда в националното радио и разпорежда кой да бъде свален от ефир и да заплашва, че ще ореже бюджета на БНР? Все теми под карантина, които се замитат под килима, а на гости като г-н Флай се пробутват вежливости.

Премиерът твърди, че по време на разговора е била обсъдена “важността на професионалната и независима журналистика“… Боже, наистина ли?! И разбра ли американецът, какво у нас се разбира под тази формулировка? А се разбира, независимите медии и журналисти да бъдат подлагани на репресии и натиск от прокуратура, данъчни, КПКОНПИ, МВР и прочие?

Любопитно е дали Джейми Флай е повярвал на поднесената информация. Той е генерален директор на медиакорпорацията Свободна Европа сравнително отскоро – от 1 август. Но е известен специалист по външна политика, познава професионално темата за националната безопасност и отбраната. Това би трябвало да означава, че трудно може да бъде омаян с красиви думи за свобода на словото и медиите, при положение, че България е на 111-то място по тези показатели в света с тенденция да подобри този антирекорд. Със сигурност е запознат и с докладите на Държавния департамент, където доста точно са описани медийните свинщини, случващи се тук от години, благодарение на политическия „чадър“ над едни медии за сметка на други.

И нещо много важно. Свободна Европа се финансира от Американския конгрес с пари на данъкоплатците. Една от най-важните мисии на глобалната медия са теми като защита правата на човека, върховенство на закона, свобода на изразяване и отразяване борбата с корупцията – навсякъде и на всички нива. Освен това, на официалната власт във Вашингтон, както и на партийни лица, е забранено да се намесват в редакционната политика на Свободна Европа.

Българските политици и управляващи твърдят, че и тук е така, но отлично знаят, че не е. И причината са самите те.

Д-р Димитър Попкутуев

Източник/ци: https://frognews.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...