Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Алкохолът при бременност обърква биологичния часовник на плода

Употребата на алкохол от бременните може да доведе до увреждане на биологичния часовник на плода и нарушаване на неговия циркаден ритъм, а това може да стане причина за различни последващи разстройства в поведението.

Наблюденията, проведени от специалисти в Университета на Калифорния в Сан Диего (University of California, San Diego), показват, че плодът, ако бъде подложен на пренатално въздействие на алкохол, обърква нормалния си денонощен ритъм средно с 6 часа. Д-р Дженифър Томас, ръководител на изследването, твърди, че нарушения в циркадните ритми при децата могат да настъпят и в случаите, когато дозата алкохол е по-ниска от прага, който води до формирането на алкохолен синдром на плода.

Особено вреден, според учените, е алкохолът в третия триместър, когато се извършва бързото формиране на кората и висшите центрове на главния мозък. Специалистите подчертават, че майките на много деца със синдром на хиперактивност и липса на внимание най-вероятно са злоупотребявали с алкохол по време на бременността.

Източник/ци: Actualno.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!