Разрастват скандалът: България се готви да изгони и руския военен аташе!

ru_atashe

България ще поиска отзоваването на втори руски дипломат, съобщи ”Свободна Европа”, като се позова на правителствен източник. Става дума за аташето по отбраната в мисията на Москва. В момента тече процедура по обявяването му за „персона нон грата“.
Новината идва ден след като България поиска първи секретар в посолството на Русия да напусне страната в рамките на 24 часа. Причината да бъде поискано отзоваването на първия секретар е, че той се е опитал се да вербува един от ръководителите на българските служби, научи още Свободна Европа.

През последния месец и половина прокуратурата обяви, че води две разследвания на руски шпионаж в България. Първото е срещу председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов, а второто – срещу първи секретар в руското посолство, чието име не е съобщено.

Сотир Цацаров съобщи публично, че прокурорите разследват влиянието на пенсионирания генерал от КГБ Леонид Решетников в „много неща, които са свързани с ориентацията на политическия и не само политическия живот в България“.

Прокуратурата отрича да разполага с данни за роля на Решетников в избора на Румен Радев за президент, каквито публикации се появиха след изборите през 2016 г.

За пръв път от 2001 г. България гони руски дипломат. Тогава бившият ръководител на аналитичната дирекция на служба „Военна информация“ на Министерството на отбраната о.р. полк. Яни Янев бе арестуван със секретни документи пред руското посолство.

Задържана бе и началничката на секретната секция на службата Лиляна Гешева. Заради случая изгонени от България бяха трима руски дипломати, включително Виктор Ломакин, с когото разследващите твърдяха, че Янев е имал среща, за да му предаде сводка за положението на Балканите, която получил от Гешева.

Миналата година правителството отказа да експулсира руски дипломати във връзка с отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал в Солсбъри, Великобритания. Така България остана една от малкото страни членки на ЕС, които не споделиха заключенията на западните служби, че Русия стои зад покушението.

По-късно стана ясно, че има съвпадение във времето между отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. и посещението в София на третия заподозрян по аферата „Скрипал“ – Сергей Федотов, агент на Главното управление на Генералния щаб на Русия (известно с бившето си име ГРУ). Въпросното разкритие засега не е известно да е довело до напредък на разследването за отравянето на Гебрев, синът му Христо и производственият директор на дружеството му „Емко“ Валентин Тахчиев.

Фрог нюз

Източник/ци: http://onovini.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...