Вицепрезидентът на ЕС e първият западен високопоставен служител, успял да се срещне в Китай с преследваните от ККП практикуващи Фалун Гонг

Вицепрезидентът на Европейският Парламент се завърна миналата седмица след тридневно посещение в Пекин за разследване злоупотребите с човешките права в Китай. Той е първият западен високопоставен служител, който успя да се срещне вътре в Китай с преследваните от китайското правителство практикуващи Фалун Гонг. Организаторът на срещата, бизнесмен от Бостън и практикуващ Фалун Гонг, бе арестуван и депортиран от китайските власти за "домакинстване на нелегална среща".

Вицепрезидентът на ЕП, г-н Макмилан-Скот, изрази своята подкрепа към китайския народ в оттеглянето му от ККП и сподели надеждата си повече членове на ККП да напуснат тази организация. Той е убеден, че комунистическият режим на Китай ще се дезинтегрира рано или късно. (Wu Lianyou/Epoch Times)

По време на своето няколкодневно посещение, Вицепрезидентът на ЕП Едуард Макмилан-Скот (Edward McMillan-Scott) се срещна с различни китайски дипломати, експерти и интелектуалци.

В средата на 1990-те, като член на Комитета на външните работи на Европейския съюз, Макмилан-Скот разследва политическите практики на китайската комунистическа партия (ККП).

"Десет години по-късно с опечаление трябва да докладвам, че Китай си остава все същата брутална, своеволна, параноична система, в която няма свобода на словото, свободата на мисълта е ограничена, свободата на вероизповеданието е сериозно минимализирана, а процесът на реформите в политическо и социално отношение е честно казано замразен." каза Макмилан-Скот на пресконференция в Хонконг.

Г-н Макмилан проведе тайна среща в хотел в Пекин с двама практикуващи медитативната практика Фалун Гонг, която ККП преследва от 1999г.. Те предоставиха доказателства за преследването, между които карти на центрове за задържане и трудови лагери, в които са били изпратени, полицейски квитанции за заплатени от тях суми за освобождаването им, и документи, които техните работодатели и близки са били принудени да подпишат за тях. И двамата споменали, че знаят за практиката на китайския режим да събира органи на живо от затворници.

След приключване на срещата, нейният организатор Стийв Гиглиоти (Steve Gigliotti) - бизнесмен от Бостън и практикуващ Фалун Гонг - бива проследен от цивилни полицаи, които впоследствие го прибират в неидентифицирана кола, слагат качулка на главата му, и го отвеждат първо в център за задържане, а след това в хотелска стая. Той бива подложен на разпит в продължение на 26 часа, и бива заплашван и лишаван от сън, преди да бъде депортиран обратно за САЩ.

Гиглиоти не е първият практикуващ Фалун Гонг от неазиатски произход задържан в Китай. През ноември 2001г., 35 бели практикуващи Фалун Гонг от цял свят отиват на площад Тянънман и разтварят жълт плакат с думите "Истина, Доброта, Търпимост" – основните принципи на Фалун Гонг. Само за минути те биват обградени от полицейски микробуси, след което биват хвърлени в тях и отведени в център за задържане. Принадлежностите им биват конфискувани, като много биват бити, а някои дори ранени, след което депортирани.

В началото на 2002г., втора група от приблизително 120 практикуващи Фалун Гонг от цял свят се събира в Пекин за мирен апел. Почти 100 от тях биват обградени, задържани, и депортирани. Една от жените бива затворена една седмица в китайски затвор.

Китай е последната голяма нация, която се управлява от еднопартийна диктатура. Индия, със своите 1.1 милиарда население - почти толкова, колкото и населението на Китай (1.3 милиарда) - се радва на демокрация от времето на Ганди, вече над половин век.

Г-н Макмилан вижда протичащата в момента вълна на оставки от ККП като важен фактор за бъдещето на Китай.

"[Трудно е] да се разбере в действителност дали само десет милиона души са скъсали партийните си билети, но дори и да е така, това просто не е достатъчно.", каза той на пресконференцията миналата седмица. "Аз мисля, че сто процента от членовете на комунистическата партия на Китай ще скъсат своите партийни билети ако знаеха истината."

Г-н Макмилан изрази надеждата, че международните организации по правата на човека ще могат да се обединят и да се фокусират върху проблемите в Китай преди Олимпийските игри в 2008г..

Той каза: "Това е най-големият и най-репресивният режим, все още съществуващ на Земята.".

Източник/ци: Epoch Times

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...