Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вицепрезидентът на ЕС e първият западен високопоставен служител, успял да се срещне в Китай с преследваните от ККП практикуващи Фалун Гонг

Вицепрезидентът на Европейският Парламент се завърна миналата седмица след тридневно посещение в Пекин за разследване злоупотребите с човешките права в Китай. Той е първият западен високопоставен служител, който успя да се срещне вътре в Китай с преследваните от китайското правителство практикуващи Фалун Гонг. Организаторът на срещата, бизнесмен от Бостън и практикуващ Фалун Гонг, бе арестуван и депортиран от китайските власти за "домакинстване на нелегална среща".

Вицепрезидентът на ЕП, г-н Макмилан-Скот, изрази своята подкрепа към китайския народ в оттеглянето му от ККП и сподели надеждата си повече членове на ККП да напуснат тази организация. Той е убеден, че комунистическият режим на Китай ще се дезинтегрира рано или късно. (Wu Lianyou/Epoch Times)

По време на своето няколкодневно посещение, Вицепрезидентът на ЕП Едуард Макмилан-Скот (Edward McMillan-Scott) се срещна с различни китайски дипломати, експерти и интелектуалци.

В средата на 1990-те, като член на Комитета на външните работи на Европейския съюз, Макмилан-Скот разследва политическите практики на китайската комунистическа партия (ККП).

"Десет години по-късно с опечаление трябва да докладвам, че Китай си остава все същата брутална, своеволна, параноична система, в която няма свобода на словото, свободата на мисълта е ограничена, свободата на вероизповеданието е сериозно минимализирана, а процесът на реформите в политическо и социално отношение е честно казано замразен." каза Макмилан-Скот на пресконференция в Хонконг.

Г-н Макмилан проведе тайна среща в хотел в Пекин с двама практикуващи медитативната практика Фалун Гонг, която ККП преследва от 1999г.. Те предоставиха доказателства за преследването, между които карти на центрове за задържане и трудови лагери, в които са били изпратени, полицейски квитанции за заплатени от тях суми за освобождаването им, и документи, които техните работодатели и близки са били принудени да подпишат за тях. И двамата споменали, че знаят за практиката на китайския режим да събира органи на живо от затворници.

След приключване на срещата, нейният организатор Стийв Гиглиоти (Steve Gigliotti) - бизнесмен от Бостън и практикуващ Фалун Гонг - бива проследен от цивилни полицаи, които впоследствие го прибират в неидентифицирана кола, слагат качулка на главата му, и го отвеждат първо в център за задържане, а след това в хотелска стая. Той бива подложен на разпит в продължение на 26 часа, и бива заплашван и лишаван от сън, преди да бъде депортиран обратно за САЩ.

Гиглиоти не е първият практикуващ Фалун Гонг от неазиатски произход задържан в Китай. През ноември 2001г., 35 бели практикуващи Фалун Гонг от цял свят отиват на площад Тянънман и разтварят жълт плакат с думите "Истина, Доброта, Търпимост" – основните принципи на Фалун Гонг. Само за минути те биват обградени от полицейски микробуси, след което биват хвърлени в тях и отведени в център за задържане. Принадлежностите им биват конфискувани, като много биват бити, а някои дори ранени, след което депортирани.

В началото на 2002г., втора група от приблизително 120 практикуващи Фалун Гонг от цял свят се събира в Пекин за мирен апел. Почти 100 от тях биват обградени, задържани, и депортирани. Една от жените бива затворена една седмица в китайски затвор.

Китай е последната голяма нация, която се управлява от еднопартийна диктатура. Индия, със своите 1.1 милиарда население - почти толкова, колкото и населението на Китай (1.3 милиарда) - се радва на демокрация от времето на Ганди, вече над половин век.

Г-н Макмилан вижда протичащата в момента вълна на оставки от ККП като важен фактор за бъдещето на Китай.

"[Трудно е] да се разбере в действителност дали само десет милиона души са скъсали партийните си билети, но дори и да е така, това просто не е достатъчно.", каза той на пресконференцията миналата седмица. "Аз мисля, че сто процента от членовете на комунистическата партия на Китай ще скъсат своите партийни билети ако знаеха истината."

Г-н Макмилан изрази надеждата, че международните организации по правата на човека ще могат да се обединят и да се фокусират върху проблемите в Китай преди Олимпийските игри в 2008г..

Той каза: "Това е най-големият и най-репресивният режим, все още съществуващ на Земята.".

Източник/ци: Epoch Times

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!