Невероятен УСПЕХ! Свободна Европа: 49.1% от неграмотните и необразованите в София са гласували за Фандъкова!

петимаCC4C3E01-51E0-4632-ABDF-B46A4F7CC813_w1023_r1_s

Ако София принадлежеше на хората под 30 години, балотажът следващата неделя щеше да е между Йорданка Фандъкова и Борис Бонев. Така излиза от данните на „Галъп Интернешънъл“, които показват кои възрастови групи как са гласували.

Бонев е спечелил 32.8% от гласовете в най-младата възрастова група (18-30 години), следван от Фандъкова, която е привлякла 26.6% от тях. Нататък следват Манолова с 13.1 %, Борислав Игнатов с 12.2 % и Ангел Джамбазки с 3.3 %. Най-младата София очевидно не вижда кандидатите по начина, по който ги виждат всички останали.

Що се отнася до софиянците, които са над 30 години, те са подредили кандидатите точно в реда, посочен и от екзит пола след първия тур.

Ако София принадлежеше на висшистите, балотажът другата неделя пак щеше да е между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. За тях са гласували съответно 33.1 % и 22.5% от избирателите с висше образование. Нататък предпочитанията на най-образованите хора следват общия вот, като 17.2% сред тях избират Борислав Игнатов, 14.7% – Борис Бонев, а 3.8% – Ангел Джамбазки.

Що се отнася до най-неграмотните – тези, които имат основно и по-ниско образование, 49.1% от тях избират Фандъкова, поставяйки на второ място поравно двама кандидати – Мая Манолова и Борис Бонев, с по 20%.

Гласуването по етнос, на свой ред, показва, че Ангел Джамбазки е единственият кандидат, за котото не са гласували нито роми, нито турци. По данни на „Алфа рисърч“ малцинствата в София са гласували по малко за всеки друг от кандидатите, но не и за кандидата на ВМРО.

Къде са отишли гласовете на ГЕРБ, БСП и Реформаторския блок

Цяла изборна вечер политолози и социолози се опитваха да формулират основния извод от тези избори, в които ГЕРБ отново победи, но не със същата убедителност, с която това ставаше по-рано. Една част от разбивката на „Галъп Интернешънъл“ илюстрира точно това:

Йорданка Фандъкова е била подкрепена от 63.7% от хората, които са гласували за нея през 2015 г. Останалата част от предишните й избиратели сега са предпочели Мая Манолова (10.5%), Борис Бонев (7.9%), Борислав Игнатов (7.8%), Ангел Джамбазки (3.3%).

Данните на „Алфа рисърч“ предлагат по-мека картина, но и въпросът е бил зададен по друг начин. От тяхното изследване излиза, че 84% от хората, гласували в неделя за Йорданка Фандъкова, са избиратели на ГЕРБ.

Сред избралите Мая Манолова, на свой ред, 70% са симпатизанти на БСП. Сред избралите арх. Игнатов 82 % са избиратели на „Демократична България“. Борис Бонев от „Спаси София“ се оказва единственият кандидат, чиято основна подкрепа (65%) идва от по-рано негласували или от хора, подкрепяли по-маргинални партии.

Ако София беше на твърдото „синьо“ ядро, на балотаж щяха да отидат Борислав Игнатов и Борис Бонев, но силите им щяха да са твърде неравни – в неделя за арх. Игнатов са гласували цели 68.8% от онези, които преди четири години са предпочели кандидата на тогавашния Реформаторски блок (Вили Лилков). И само 16.4 % от тях са дали сега гласа си за кандидата на „Спаси София“ Борис Бонев.

Източник: Свободна Европа

svobodnaevropa.bg

Източник/ци: http://onovini.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...