Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Меркел, Макрон и още 9 не щат да ни пада мониторингът, ще си ходи бг министър... ама друг път

Най-важните страни в ЕС - Франция и Германия, заедно с четвъртата по тежест Испания, съоснователките на Съюза от БеНиЛюкс, вечно играещата против нас Австрия, скандинавците от Швеция, Дания и Финландия, която в момента държи европредседателството, са против препоръката на отиващата си Европейска Комисия на Жан Клод Юнкер и няма да подкрепят на решителното гласуване в Европейския съвет отпадането на мониторинга за правосъдието, корупцията и борбата с престъпността в навечерието на 13-ата година от влизането на България в Общността.

Мнението на 8 от държавите и твърдо, а на 3 е гъвкаво, пише Капитал. Между контрите обаче са именно Макрон и Меркел. Френският президент неведнъж посочи, че не трябва мониторингът да пада, а – напротив – да се разширява, като обхване също Унгария и Полша. В същия дух се изказа и председателят на новата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която зае поста заради подкрепата от Макрон и близостта си с Меркел. Още по-лошото е, че новият механизъм за наблюдение най-вероятно ще бъде свързан с отпускането на еврофондове по новия програмен период, който започва само след 2 месеца – от ЧНГ.

Условия за тази опозиция създаде самият Юнкер, защото неговата Комисия само препоръча отпадането на мониторинга. А не прие решение за прекратяването му, като прехвърли топката на Европейския съвет, където заседават лидерите на 28-те и на Европарламента, където държавите противници имат ярко изразено числено мнозинство на депутатите.

Това до голяма степен може да реши съдбата на свързалия министерския си пост с падането на мониторинга правосъден министър Данаил Кирилов – сам по себе си карикатура. Неговата смяна може да стане част от няколко уволнения в кабинета Борисов 3, които вече са наложителни в ресори като земеделието, здравеопазването и някои други – например финансите, където министърът отиде с казус чак в Специализираната прокуратура. На казусите ще се спрем по-подробно след вторите турове на изборите.

А ситуацията може да послужи и за шанс премиерът да свика нови избори, за да получи още един мандат и да се отърве от ненужни партньори, в момент, когато останалите играчи са останали пред фалит заради двата вота в 1 година – европейски и местни с мини субсидии. Това пък сам той намекна в последното си програмно интервю преди дни, говорейки за още чистене в редиците.

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!