Малка тесла, но навреме: Очертава се двойно увеличение на такса смет от 2020 г.

Боклука стана по-скъп след изборите

Гинка Чавдарова: Очертава се двойно увеличение на такса смет от 2020 г.

Все още е слабо ползвано междуобщинското сътрудничество и обединяване на общ регионален принцип за решаване на по-големи проблеми. Съвместните услуги и общите проекти са ефективният и европейският модел за развитие. Това е мнението на Гинка Чавдарова, експерт, бивш изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), което тя изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Трудните елементи в общинските бюджети за следващата година ще бъдат в няколко направления“, коментира тя парите на общините. „Това са решаващият етап на приключване на европейските проекти, които са многобройни в общините, надпреварата с времето по тяхната работа, осигуряването на необходимото финансиране за проектите“.

Според Чавдарова един от големите източници на напрежение е таксата за битови отпадъци.

„Очертава се почти двойно нарастване на задължителните по закона за управление на отпадъците отчисления. От 57 лева на тон в момента таксата ще се увеличи до 95 лева от следващата година“, пресметна тя и посочи идеята на Националното сдружение на общините, което се опитва да договори по-плавен преход.

Бившият изпълнителен директор на НСОРБ подчерта значението на малкия и средния бизнес в малките общини.

„Малкият и средният бизнес дават надежда на общините за икономическо развитие. Поради това се нуждаем от реалистична национална програма, която да дава ниша на общините да се развиват и надграждат“, посочи Чавдарова, която се надява, че обществото ще акумулира ресурс, за да подпомага финансово общините в по-затруднено положение. 

Целия разговор гледайте тук

Източник/ци: https://vihrogon.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...