Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойко и Турция потънаха в мъка. Фолксваген прави новия Пасат в съвсем друга страна. Избра

Ръководството на Volkswagen Group обмисля възможността да започне производство на седана Passat в завода си в Словакия и така да се откаже от построяването на ново предприятие в Турция, съобщава германското издание Automobilwoche, цитирано от AutoMedia.bg.

Предвижда се до края на тази седмица Надзорният съвет на VW да реши дали да продължи с планирания завод за 1,3 млрд. евро. Концернът замрази проекта за голямата си инвестииция в Турция заради военните операции на страната в съседна Сирия. Решението трябва да бъде взето в максимално кратки срокове, защото компанията иска новият завод да заработи през 2022 г.

Тогава фабриката в Емден, където сега се сглобява Passat, ще започне да прави само изцяло електрически автомобили. Основният обсъждан вариант в момента е да се премести производството на Passat в огромната фабрика на VW Group в Братислава. Там сега се сглобяват гоемите кросоувъри VW Touareg и Audi Q7, както и субкомпактните модели VW Up, Seat Mii и Skoda Citigo.

Производството на малките градски коли ще бъде прекратено, а мястото им на конвейера ще заеме именно VW Passat. Премиерът на провинция Долна Саксония Стефан Вейл, който е член на Надзорния съвет на концерна, заяви, че е против изграждане на завод в Турция.

А именно Долна Саксония държи 20% от акциите на VW Group и ще има основна роля при гласуването. По-рано германският производител избра Маниса за място за новия завод, като се предвиждаше в него да са сглобява следващото поколение Passat, както и Skoda Superb, който използва същите агрегати.

Ако проектът бъде спрян, освен Passat в Братислава ще бъде преместено и производството на Superb, както и на кросоувъра Skoda Karoq.

Източник/ци: https://vihrogon.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!