Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Французин откри тайната на техниката на Да Винчи

Френският специалист по история на изкуството Жак Франк (Jacques Franck) обяви, че е разкрил тайната на сложната живописна техника на Леонардо Да Винчи – “сфумато”, използвано от него при създаването на “Мона Лиза”. Теорията си Франк е потвърдил експериментално, като плодът на усилията му по разгадаването на загадката бе представен на специална изложба във флорентинската галерия “Уфици”, съобщи The Independent.

Техниката на светлосенки, използвана от Леонардо за нарисуването на Джокондата, интригува изследователите през последните 500 години. Изобразените на платното предмети нямат ясно очертани граници, преливат един в друг и “са разсеяни като дим” (оттук и италианския термин “сфумато”, б. ред.). При това дори тъмните участъци от картината някак си светят отвътре. Много художници от Ренесанса са опитвали да възпроизведат ефекта на “сфумато”, но никой така и не разгадава неговата технология.

Експертът по творчеството на Леонардо, Жак Франк, стига до извода, че Да Винчи е използвал увеличително стъкло при работата си над “Джокондата”. На майсторът са били нужни стотици часове, за да изобрази миниатюрните щрихи, поразили съвременниците му. Най-малкият от тях е дълъг не повече от 1/40-та от милиметъра, а работата с четката на Леонардо по лицето и ръцете на “Мона Лиза” е толкова съвършена, че отделните щрихи не могат да се разграничат дори с рентгенови лъчи или под микроскоп. Според Франк, в някои участъци от картината (например лицето), Да Винчи е нанесъл до 30 слоя боя, като всеки от тях покривал с изключително тънък слой “имприматура” – бледожълт цвят, съвпадащ с този на първоначалния грунд под картината.

В потвърждение на хипотезата си, Франк представя в “Уфици” 8 свои собствени репродукции на детайли от “Мона Лиза” и други творби на италианския майстор, издържани в техниката “сфумато”. 6 от тях представляват последователните етапи от създаването на очите и погледа на “Джокондата”, а останалите – копия на други картини на Леонардо, едната от които – “Света Анна” - е отнела на Франк 3 000 часа работа с четката.

Научното общество, занимаващо се с изследвания на изобразителното изкуство се отнася леко скептично към теорията на Франк, тъй като общата му репутация е не еднозначна. Невероятните му познания като експерт по творчеството на Леонардо Да Винчи обаче не се отричат от никой.

Източник/ци: BGfactor

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!