Руският политолог Дмитрий Журавльов: Е, изгониха наш дипломат - ние ще изгоним български! Не мисля, че нашето външно министерство има илюзии за приятелството на българите

Вече стана известно, че България е изгонила руски дипломат, по отношение на когото е образувано дело по обвинение в шпионаж. 

Политическият анализатор Дмитрий Журавльов коментира инцидента пред кореспондент на "Вечерная Москва", като изразените от него позиции са представени без редакторска намеса от Агенция"Фокус" и отразяват неговата гледна точка, с която редакцията не се ангажира.

„Да започнем с това, не е много ясно защо имаме нужда от шпионин в България и какви големи военни и политически тайни трябва да разкрие там. Мисля, че експулсирането е свързано не толкова с неговата дейност, колкото с желанието на страната да изглежда толкова американска, колкото и самата Америка. Отначало те бяха „най-съветски“, сега „най-американци“. Те просто искат да покажат своята лоялност към новите началници и нехаресването към старите.

„Всичко това не е ли само за „да се отчетат?“ – задава въпрос кореспондентът.

„Колко пъти се е случвало това. Многократно. А от балтийските държави бяха изгонени (руски дипломати), от Полша. Не говоря за това как дипломатите бяха изгонени от ЕС. Просто германците, французите действат така. Те се отнасят по-сериозно. А малките държави непрекъснато се опитват да се докажат на господаря, че са най-добрите. Нямам идея какви военни тайни би могъл да получи нашия разузнавач в България. Те дори не играят никаква сериозна роля в НАТО.

„Излиза, че вече не сме приятели с България?“ – пита кореспондентът.

„От много време не сме приятели. Ние сме другари. И това е ежедневието. Е, изгониха наш дипломат - ние ще изгоним български. Освен това може да се гонят направо по списък. Това се прави по цял свят. Буквално ще минат няколко месеца и всичко ще бъде забравено. Не мисля, че нашето външно министерство има илюзии за приятелството на българите с руснаците. Те са казвали толкова много пъти, че се чувстват добре в Турция, а „лошите“ руснаци идват и им налагат свобода и независимост. Но по този повод те няма да се бият. А елементът на слугинството винаги е бил характерен за малките страни. Няма да сме приятели, но партньори ще останем“.

Източник/ци: http://epicenter.bg/a

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни