Руският политолог Дмитрий Журавльов: Е, изгониха наш дипломат - ние ще изгоним български! Не мисля, че нашето външно министерство има илюзии за приятелството на българите

Вече стана известно, че България е изгонила руски дипломат, по отношение на когото е образувано дело по обвинение в шпионаж. 

Политическият анализатор Дмитрий Журавльов коментира инцидента пред кореспондент на "Вечерная Москва", като изразените от него позиции са представени без редакторска намеса от Агенция"Фокус" и отразяват неговата гледна точка, с която редакцията не се ангажира.

„Да започнем с това, не е много ясно защо имаме нужда от шпионин в България и какви големи военни и политически тайни трябва да разкрие там. Мисля, че експулсирането е свързано не толкова с неговата дейност, колкото с желанието на страната да изглежда толкова американска, колкото и самата Америка. Отначало те бяха „най-съветски“, сега „най-американци“. Те просто искат да покажат своята лоялност към новите началници и нехаресването към старите.

„Всичко това не е ли само за „да се отчетат?“ – задава въпрос кореспондентът.

„Колко пъти се е случвало това. Многократно. А от балтийските държави бяха изгонени (руски дипломати), от Полша. Не говоря за това как дипломатите бяха изгонени от ЕС. Просто германците, французите действат така. Те се отнасят по-сериозно. А малките държави непрекъснато се опитват да се докажат на господаря, че са най-добрите. Нямам идея какви военни тайни би могъл да получи нашия разузнавач в България. Те дори не играят никаква сериозна роля в НАТО.

„Излиза, че вече не сме приятели с България?“ – пита кореспондентът.

„От много време не сме приятели. Ние сме другари. И това е ежедневието. Е, изгониха наш дипломат - ние ще изгоним български. Освен това може да се гонят направо по списък. Това се прави по цял свят. Буквално ще минат няколко месеца и всичко ще бъде забравено. Не мисля, че нашето външно министерство има илюзии за приятелството на българите с руснаците. Те са казвали толкова много пъти, че се чувстват добре в Турция, а „лошите“ руснаци идват и им налагат свобода и независимост. Но по този повод те няма да се бият. А елементът на слугинството винаги е бил характерен за малките страни. Няма да сме приятели, но партньори ще останем“.

Източник/ци: http://epicenter.bg/a

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...