Енрико Ферри: Да се преборим с мафията означава да победим мълчанието

Енрико Ферри е бивш депутат в Европарламента. Бил е заместник главен прокурор на Италия и член на Висшия съдебен съвет. Ексминистър на регионалното развитие, в момента е кмет на гр. Понтремоли. Висшият магистрат гостува неотдавна в Русе. [Становища]

Г-н Ферри, като висш магистрат сигурно имате готова рецепта за борбата с мафията?

Точка номер едно в борбата с мафията е държавата да даде ясни отговори за независимостта на съдебната си система. Нужни са ясни правила. Следващата и най-важна крачка е да се преборим с мълчанието, т.е. да стимулираме хората да свиделстват за престъпността. Който знае, трябва да говори, който говори – трябва да е защитен. Защитата на свидетеля е определяща, но не тази, която е описана формално в закона, а законът, чийто текст се спазва.

Кое помогна на Италия да се справи с операция “Чисти ръце”?

Италия успя да осъществи успешно в повечето насоки операция “Чисти ръце”, главно и благодарение на смелостта на определени магистрати. Имаше масирано противопоставяне на съдиите на престъпността. В тази акция участваха магистрати и съдии, които използваха поста си в услуга на престъпността, но имаше висши магистрати и съдии, които бяха убити, защото бяха на страната на борбата срещу корупцията и мафията и работиха безпристрастно. Смелостта именно на тези магистрати повлия върху общественото мнение. А те успяха в делата си, благодарение на подкрепата на обществото. Обикновени хора станаха сътрудници на съдебната система в борбата срещу престъпността, това се случи в Италия, след като група съдии се изправиха срещу мафията и отстояваха позициите си. Волята на обществото е най-важна в борбата срещу мафията, корупцията и престъпността.

Как италианският народ се реши да сътрудничи на съдебната власт?

Много просто, обществото достигна границата на допустимото и не можеше повече да търпи. Хората бяха притиснати до краен предел от октопода.

Казано на наш език – ножът опря до кокала.

Да. Точно така.

В този смисъл, погрешна ли е прекалената търпимост?

Да. Така е. Съгласен съм.

И в Италия, и в България, а и в други страни държавите се сраснаха с мафията …Как да противодействаме на този процес?

Като информираме обществото. То трябва да знае какво се случва и кои са участниците. Тогава държавата получава доверието му и хората израстват до фаза сами да защитават независимостта на съдебната власт. Но е нужно държавата и съдебната власт да са гаранти на обществото в тази борба. Тогава хората се обявяват срещу престъпността. Така ще се реши проблемът с публичните убийства и у вас. Това, повтарям, трябва да стане на всички нива, с усилията на много хора, но е бавен и труден процес. Италия го постигна, но бавно. Важна за изграждане на доверието на обществото към държавата е също визията на елита – политически, културен, интелигенция. Животът на елита, на нацията трябва да излезе и да живее наяве. По- конкретно: поведението на вашия политически елит трябва да покаже, че нещо се пречупва в нагласата и отношението на обществото към престъпността.

Източник/ци: bgfactor.org

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...