Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Енрико Ферри: Да се преборим с мафията означава да победим мълчанието

Енрико Ферри е бивш депутат в Европарламента. Бил е заместник главен прокурор на Италия и член на Висшия съдебен съвет. Ексминистър на регионалното развитие, в момента е кмет на гр. Понтремоли. Висшият магистрат гостува неотдавна в Русе. [Становища]

Г-н Ферри, като висш магистрат сигурно имате готова рецепта за борбата с мафията?

Точка номер едно в борбата с мафията е държавата да даде ясни отговори за независимостта на съдебната си система. Нужни са ясни правила. Следващата и най-важна крачка е да се преборим с мълчанието, т.е. да стимулираме хората да свиделстват за престъпността. Който знае, трябва да говори, който говори – трябва да е защитен. Защитата на свидетеля е определяща, но не тази, която е описана формално в закона, а законът, чийто текст се спазва.

Кое помогна на Италия да се справи с операция “Чисти ръце”?

Италия успя да осъществи успешно в повечето насоки операция “Чисти ръце”, главно и благодарение на смелостта на определени магистрати. Имаше масирано противопоставяне на съдиите на престъпността. В тази акция участваха магистрати и съдии, които използваха поста си в услуга на престъпността, но имаше висши магистрати и съдии, които бяха убити, защото бяха на страната на борбата срещу корупцията и мафията и работиха безпристрастно. Смелостта именно на тези магистрати повлия върху общественото мнение. А те успяха в делата си, благодарение на подкрепата на обществото. Обикновени хора станаха сътрудници на съдебната система в борбата срещу престъпността, това се случи в Италия, след като група съдии се изправиха срещу мафията и отстояваха позициите си. Волята на обществото е най-важна в борбата срещу мафията, корупцията и престъпността.

Как италианският народ се реши да сътрудничи на съдебната власт?

Много просто, обществото достигна границата на допустимото и не можеше повече да търпи. Хората бяха притиснати до краен предел от октопода.

Казано на наш език – ножът опря до кокала.

Да. Точно така.

В този смисъл, погрешна ли е прекалената търпимост?

Да. Така е. Съгласен съм.

И в Италия, и в България, а и в други страни държавите се сраснаха с мафията …Как да противодействаме на този процес?

Като информираме обществото. То трябва да знае какво се случва и кои са участниците. Тогава държавата получава доверието му и хората израстват до фаза сами да защитават независимостта на съдебната власт. Но е нужно държавата и съдебната власт да са гаранти на обществото в тази борба. Тогава хората се обявяват срещу престъпността. Така ще се реши проблемът с публичните убийства и у вас. Това, повтарям, трябва да стане на всички нива, с усилията на много хора, но е бавен и труден процес. Италия го постигна, но бавно. Важна за изграждане на доверието на обществото към държавата е също визията на елита – политически, културен, интелигенция. Животът на елита, на нацията трябва да излезе и да живее наяве. По- конкретно: поведението на вашия политически елит трябва да покаже, че нещо се пречупва в нагласата и отношението на обществото към престъпността.

Източник/ци: bgfactor.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!