В България се живее по-кратко

Българите живеят със 7 до 9 години по-кратко от населението в развитите страни, твърди доклад на ООН, имаме и по-висока детска смъртност.

Българите живеят с около 7 до 9 години по-кратко в сравнение с държавите с най-добри показатели в Западна Европа като Исландия, скандинавските държави, Испания, Италия, Швейцария и Великобритания. Това показва докладът на ООН за смъртността в 192 страни, данни от който станаха известни наскоро.

Средната продължителност на живота в Източна Европа като цяло е много по-ниска от западноевропейските страни. Най-добри показатели в Източна Европа има Полша.

112 хиляди души годишно умират у нас, а се раждат само 68 хиляди. Населението прогресивно намалява с около 54 хиляди на година. Тенденцията през следващите 40-45 години е загубите на население да се увеличават, докато раждаемостта остава ниска, а смъртността висока.

България е една от страните с най-висока смъртност сред деца под 5-годишна възраст, показва също докладът. Страната ни попада в групата с най-лоши показатели за Балканите и Източна Европа, където са Албания, Босна, Сърбия, Румъния и Молдова. Петнадесет от всеки хиляда деца в България умират, преди да са навършили 5 години. В Гърция 7 деца под 5-годишна възраст умират, а в Турция - 60, като тази страна е с едни от най-лошите показатели в света. В Исландия за сравнение умират само 3 от хиляда деца преди 5-годишна възраст.

Очакванията за продължителност на живота в България за жени са малко под 76 години, а за мъже малко под 69 години, показват още данните от доклада. Мнението на демографите от Обединените нации за нивото на смъртността в България е, че то е неприемливо високо.

По данни на ООН в България до 2050 г. гъстотата на населеност ще падне до 46 души на квадратен километър, през 1950 г. тя е била 65 души на квадратен километър, а най-висока е била през 1985 г. - 85 души на квадратен километър.

Най-кратко живеят хората в Африка, но пък има тенденция те да увеличават населението си в бъдеще. Най-ниска е средната продължителност на живота в Малави, където мъжете живеят до 41 години, а жените - до 46 г.

Източник/ци: bgfactor.org

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...