Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В България се живее по-кратко

Българите живеят със 7 до 9 години по-кратко от населението в развитите страни, твърди доклад на ООН, имаме и по-висока детска смъртност.

Българите живеят с около 7 до 9 години по-кратко в сравнение с държавите с най-добри показатели в Западна Европа като Исландия, скандинавските държави, Испания, Италия, Швейцария и Великобритания. Това показва докладът на ООН за смъртността в 192 страни, данни от който станаха известни наскоро.

Средната продължителност на живота в Източна Европа като цяло е много по-ниска от западноевропейските страни. Най-добри показатели в Източна Европа има Полша.

112 хиляди души годишно умират у нас, а се раждат само 68 хиляди. Населението прогресивно намалява с около 54 хиляди на година. Тенденцията през следващите 40-45 години е загубите на население да се увеличават, докато раждаемостта остава ниска, а смъртността висока.

България е една от страните с най-висока смъртност сред деца под 5-годишна възраст, показва също докладът. Страната ни попада в групата с най-лоши показатели за Балканите и Източна Европа, където са Албания, Босна, Сърбия, Румъния и Молдова. Петнадесет от всеки хиляда деца в България умират, преди да са навършили 5 години. В Гърция 7 деца под 5-годишна възраст умират, а в Турция - 60, като тази страна е с едни от най-лошите показатели в света. В Исландия за сравнение умират само 3 от хиляда деца преди 5-годишна възраст.

Очакванията за продължителност на живота в България за жени са малко под 76 години, а за мъже малко под 69 години, показват още данните от доклада. Мнението на демографите от Обединените нации за нивото на смъртността в България е, че то е неприемливо високо.

По данни на ООН в България до 2050 г. гъстотата на населеност ще падне до 46 души на квадратен километър, през 1950 г. тя е била 65 души на квадратен километър, а най-висока е била през 1985 г. - 85 души на квадратен километър.

Най-кратко живеят хората в Африка, но пък има тенденция те да увеличават населението си в бъдеще. Най-ниска е средната продължителност на живота в Малави, където мъжете живеят до 41 години, а жените - до 46 г.

Източник/ци: bgfactor.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!