Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Студен душ за Бойко и фирмата гответе се да доплащате: ЕК остави без евросредства дострояването на АМ "Струма"

Бойко оприличи ГЕРБ на фирма: Първо човек работи за нея, после тя за него. Аз много работих

В писмо до управляващите се посочва, че проекта нарушава конкретни европейски директиви

Дострояването на автомагистрала "Струма" засега остава без европейско финансиране. Това се разбира от отговор на апликацията на България от страна на Европейската комисия, цитиран от "Капитал". В него се посочва, че се нарушават европейски директиви с проекта, според който трасето минава през защитени територии, а графикът и сумата, които прилага България, са необмислени или грешни.

В писмото до българските власти се посочва още, че одобреното с екооценка преди две години трасе не е идентично с това, за което са получени европейски средства.

Това на практика означава, че проектът няма как да бъде финансиран с каквито и да е европейски средства, а ако бъде изпълнен така, дори има риск от наказателна процедура по Директивата за местообитанията, заключава изданието.

То припомня, че с голямо закъснение едва в началото на август Агенция "Пътна инфраструктура" е подала апликационната форма за финансиране на трасето между Крупник и Кресна по оперативна програма "Транспорт". малко преди това кабинетът обяви, че ще финансира от бюджета този участък, ако еврокомисията не го направи.

Отговорът на еврокомисията е от 15 октомври. Срокът на България за допълнителни разяснения е два месеца.

България кандидатства за 267 млн. евро, които покриват част от разходите, а еврокомисията обявява, че ако отпусне пари, те ще са малко над 227 млн. евро.

Еврокомисията пише в писмото си и че използването на съществуващия път Е79 е проблемно за безопасността на пътниците и перспективите за околната среда.

Срещу преминаването на магистралата през Кресненското дефиле имаше протести на природозащитници и еколози. Правителството обаче използва аргумента, че избягването на дефилето ще забави строителството и ще доведе до загуба на европейско финансиране. Затова бе предложен вариантът за едната посока на трасето да минава през дефилето, а другата - не.

Докладът за екооценката беше направен от фирма "Данго проект консулт" и подкрепи варианта на правителството за ново трасе, източно от дефилето, в посока София, и използване на Е79 в посока Гърция, припомня "Капитал".

Говорител на еврокомисията е коментирал пред изданието, че финансиране ще бъде одобрено само ако се спазят всички правила.

Междувременно Агенция "Пътна инфраструктура" съобщи, че започва строителството на тунел "Железница" от автомагистрала "Струма", както и на пътните участъци непосредствено преди и след него. Съоръжението ще е с дължина около 2 км и ще бъде най-дългият пътен тунел, изграждан досега в България. Изпълнението е обособено в три части - тунела, пътя преди и след него, за да може на обекта да се работи едновременно и да завърши в срока на оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.

Тунелът ще бъде с две отделни тръби за движение. Ще бъде изграден и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм гр. Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 108 м и 18 м, подпорна стена и др.

Изпълнител на тунел е консорциум "АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018", в който участват: "ДЖИ ПИ ГРУП" АД, "ГЛОБАЛ КЪНСТРЪКШЪН" ООД и "ВИА ПЛАН" ЕООД. Стойността на договора е 185 370 370.37 лв. без ДДС.

Отсечката след тунела е с дължина 1.4 км. Ще бъдат построени селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни съоръжения, изграждане и реконструкция на инженерни мрежи и др. Изпълнител на строително-монтажните работи е "ПСТ ГРУП" ЕАД. Стойността на договора е 18 442 297.40 лв. без ДДС. Строителният надзор е на ДЗЗД "ПЪТКОНСУЛТ 2000-КОНСУЛТ 64", в което са: "ПЪТКОНСУЛТ 2000" ЕООД и "КОНСУЛТ 64" ООД. Техният договор е за 465 222 лв. без ДДС.

Източник/ци: https://faktor.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!