Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България намалява с 16 човека на час! – Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg

Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: България намалява с 16 човека на час!

Автор: Симона Георгиева

Увеличават се случаите на изоставени бебета, както се увеличава и детската смъртност у нас. Демографската криза се задълбочава, алармират ООН и ЕК. Каква е причината за тези негативни тенденции потърсихме отговора с акад. Петър Иванов, диpеĸтоp на Демографския инcтитyт към БАНИ – Българска академия за наука и изкуство.

- Увеличават се случаите на изоставени деца. На какво се дължи тази тенденция?

- Проблемът е социален, политически, икономически, образователен, етнически. Много са неговите аспекти. Новородените в България намаляват драстично. През 1952 г. е имало 182 000 бебетата, сега са 52 000. Намалението е три пъти! 21% от децата пък, по официални данни, се раждат от малолетни и непълнолетни майки. 11% от тях са недоносени, 3 на сто са изоставени. Това означава, че 2000 бебета се оставят на грижите на държавата всяка година.

През 2018-а новородените са по-малко от 60 000. За 53% от тях българският не е майчин език. В Русе моя позната роди и ми каза, че от 10 майки в отделението само тя не била с чужд майчин език.

- Как да се спре това?

- Сложно е. Изискват се усилията на много учени, но не тези от БАН. След продължителни проучвания те стигнаха да извода, че в България трябва да се увеличи раждаемостта. Това си го знаем и без да изхарчим 5 милиона за изследвания. Няколко години подред провеждам семинари на тема демография и каня учени от България и чужбина. Имам 26 национални програми, които засягат демографския проблем. Никой не се поинтересува от тях. Спряха да ме канят и по телевизията, защото говоря неща, които не са удобни за властта. Тя не иска да се разбере, че ние изчезваме.

България всеки час намалява с 16 души. Всеки час 20 етнически българи са в минус, но се увеличават ромите с четирима. България изчезва. През 2050 г. ще настъпи демографска катастрофа. Тогава ще имаме екзотично малцинство от 700-800 000 души. Това е екстраполация, която никой не може да отрече – и ЦРУ, Евростат, и департамента на САЩ, и ЕС. През 2200 г. последният българин ще изключи тока и ще замине в Кипър, например. Ромите ще бъдат към 9 млн. на нашата територия.

В сайта на ЦРУ има данни за детската смъртност у нас. Тя е 8,4 промила. На година на 1000 души умират толкова новородени. Българският статистически институт занижава цифрите. В София детската смъртност е 4 промила, а във Видин 18 промила. Във Варна броят на навородените е равен на новородените на Ленинград през обсадата. В Ямболско и Габровско стига до 29 промила. Чудовищни регионални разлики. Не знам защо се получават.

- Напоследък често чуваме и за майки, които си продават децата.

- Ние сме известни в целия свят, че продаваме децата си. Може би сме единствената нация, която го прави. Има цяла мрежа, но полицията нищо не смее да направи. Търговията с човешки същества е под протекцията на хора във властта и снабдява Южна Европа с бебета.

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!