Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нетленно тяло на руски Лама

Хамбо Лама Итигелов

УЛАН-УДЕ (Русия): 75 години след смъртта на Хамбо Лама Итигелов тялото му е ексхумирано, каквото е предсмъртното желание на Ламата. Но изваденото от гроба тяло все още няма признаци на разлагане, поради което медицинските експерти са се заели да проучват чудото. Хамбо Лама Итигелов е бил духовен водач на будисти в Русия от 1911 до 1927г. Неговото тяло е ексхумирано за пръв път през 1955г., така както той е пожелал преди смъртта си. В 2002г., 75 години след смъртта на Ламата, за трети път изваждат тялото му от гроба, при това се установява, че то няма никакви признаци на разлагане.

Гробът представлява дървена кутия с будистки Лама в нея, сядащ в позата на "лотос”. Неговото тяло е било запазено като да е мумифицирано, макар да не е.

"Пробите, взети 75 години след като тялото е било погребано, показаха, че органичният състав на кожата, косата и ноктите на мъртвеца не се различават от тези на живи хора", каза Галина Йершова, професор по история в Държавния руски университет по хуманитарни науки.

"Неговите стави са гъвкави, а меките му тъкани са еластична като на жив човек. Когато отвориха кутията, където тялото на Ламата е било 75 години, от там се разнесе много приятен аромат", продължи професор Йершова.

Една от учените споделя, че когато се доближила до тялото, тя можела ясно да усети топлина, идваща от ръцете му.

Тялото е свещено за будистите в руския район Бураятия, където то почива сега в будисткия манастир Иволгин в столицата Улан-Уде.

Хамбо Лама Итигелов е съществувал действително и е добре познат в руската история. Той е учил в Анински Датсан - Университета на будистите в Бураятия - където Итигелов е получил степени по медицина и философия. Той е написал също така и енциклопедия по фармакология.

През 1911г, Итигелов е станал Хамбо Лама (глава на будистка църква в Русия). Той отворил първия будистки храм в Санкт Петербург в периода 1913-1917г. Итигелов публикува религиозни трактати и учения, и обединява много от фракциите в религията си.

Вярващ декорира тялото на Хамбо Лама Итигелов, който изглежда точно така както и при смъртта си през 1927г. в храма на Улан-Уде, столицата на република Бураятия.
Хамбо Лама Итигелов, който изглежда точно така, както и при смъртта си през 1927г. в храма на Улан-Уде, столицата на република Бураятия. (фото: ctv.by)
Хамбо Лама Итигелов преди смъртта си.
Хамбо Лама Итигелов преди смъртта си. (фото: ctv.by)
Хамбо Лама Итигелов при потследното му ексхумиране
Хамбо Лама Итигелов при потследното му ексхумиране. (фото: ctv.by)
Хамбо Лама Итигелов при потследното му ексхумиране
Хамбо Лама Итигелов при потследното му ексхумиране. (фото: ctv.by)
Хамбо Лама Итигелов, който изглежда точно така, както и при смъртта си през 1927г. в храма на Улан-Уде, столицата на република Бураятия.
Хамбо Лама Итигелов при потследното му ексхумиране. (фото: ctv.by)

Той бива поканен на празненството за 300-ата годишнина на Романовия Двор, а на 19 март 1917г. руският цар Николай II му връчва ордена “Св. Станислав”.

По време на Първата световна война Итигелов помага на армията с пари, дрехи и лекарства. Той изгражда също така и няколко болници, където Лами-доктори помагат в лечението на ранени войници. За този негов принос той бива награден с медала “Св. Ана”.

През 1926г. той предупреждава будистките монаси за идващия "червен" терор и ги съветва да избягат в Тибет. Но самият той никога не напуска Русия.

В 1927г. Хамбо Лама Итигелов казва на ламите, че се приготвя да напусне този свят. Той започва да медитира и наскоро след това умира.

Лама Итигелов оставя завет да го заровят в обикновено гробище, така както седи върху кедъров сандък в позата "лотос”. В завета му пишело също монасите да го извадят от гроба му след няколко години.

Неговата воля била изпълнена в 1955г. и в 1973г. от будистки монаси. Но това бива държано в тайна, тъй като под комунистическото управление всички религии са забранени. По времето на Сталин Съветският съюз потиска религията, екзекутирайки стотици лами и разрушавайки 46 будистки храма и манастири.

На 11 септември 2002г., седемдесет и пет години след смъртта на Итигелов, тялото му е извадено от земята за трети път. Този път е направен запис на събитието, където присъстват дузина свидетели, включително двама експерти по съдебна медицина и един фотограф.

С разрешението на будисткото духовенство учените изследват проби от тъканите на "нетленното тяло". Те ги сравняват с тези на живи хора.

Според резултатите от изследването, структурата на протеините в тялото му не е нарушена и е идентична с тази на жив човек.

След последното изваждане тялото на Хамбо Лама Итигелов се съхранява при обикновени условия, без каквато и да е регулация на температурата и влажността на въздуха. Неразбираемо е как може тялото да стои запазено при тези условия.

"Той беше на 75 години и обеща да се завърне при своите последователи след още 75 години", каза Янжима Василиева, директор на института „Итигелов”. "Най-учудващото е, че той беше все още в сядаща поза. Учените казват, че след две седмици труп не може да стои изправен сам”, продължи Василиева.

Според професор Йершова това е единственият в света потвърден и регистрират случай, в който тяло не се разгражда за такъв дълъг период от време.

Балсамирането и мумифицирането са добре известни на някои нации и народи, като например за направата на египетските мумии, на някои християнски светци и комунистически водачи и т.н. Има и тела, намерени в замразено състояние. Но когато подобни тела биват изложени на атмосферния кислород, те се разлагат само за няколко часа.

Лами от храма говорят за много чудеса, случили се около свещеното тяло. Някои хора са били чудодейно излекувани само при виждане на тялото на Хамбо Лама.

Итигелов казал преди своята смърт, че оставя послание за всички хора на земята.

"Днес в Русия има голяма нравствена криза" каза Василиева, "Връщането на Итигелов предоставя голяма възможност да се възкреси вярата на хората".

"Много хора не могат да видят очевидното", споделя Хамбо Лама Аюшейев, духовен водач от 1995г. "За мен това е най-голямото чудо в живота”, продължава той, "Оказва се, че съществуват неща, върху които времето няма власт".

Примери като този на Хамбо Лама Итигелов са описани в будистките текстове. Но до сега науката не е могла да удостовери съществуването на тези феноменални факти. Сега, когато това е направено, то ще предостави информация за размисъл на оставеното от ламата послание.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!