Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Юлий Павлов: Фандъкова увеличава преднината си пред Манолова, вече води с 9%

За кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова на първи тур биха гласували 40,1%, за гражданския кандидат Мая Манолова - 31,2%. Забелязва се отлив на гласоподаватели и за двете кандидатури, но докато отливът за Фандъкова е около 2%, при Мая Манолова той е 8%. Това прави 9% разлика между двете в ползва на Фандъкова на първи тур. Това сочат данните от последното проучване на Центъра за анализи и маркетинг, представено от собственика му Юлий Павлов.

Pav-211

Изследването е поръчано и финансирано от Центъра за анализи и маркетинг. То е проведено сред 1010 пълнолетни граждани на Столична община между 12 и 21 октомври. Методът на формиране на извадката е двустепенна гнездова извадка с квотен подбор в рамките на гнездата. То е извършено чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на респондентите. Максимално допустимият размер на стохастичната грешка при 50% дялове и при 95% гаранционна вероятност е +-3.1%.


Според данните на трето място е кандидатът на Демократична България Борислав Игнатов с 8,3% и кандидатът на ВМРО Ангел Джамбазки с 5,3%.

Данните показват още, че е много малка възможността ГЕРБ да събере мнозинство в бъдещия общински съвет.

"Пет партии ще влязат със сигурност в общинския съвет - ГЕРБ, БСП, Демократична България, ВМРО, Атака. Има още няколко партии, които имат шанс да вкарат общински съветници", коментира социологът.

"Спадът при Манолова е по-голям поради две причини. Първата е, че се появиха много малки кандидати, които разделиха опозиционния вот. Втората е причина е самата кампания. По време на нея Мая Манолова не успя да покаже, че е подготвена да бъде кмет, докато кампанията на Фандъкова е по-успешна", каза още Павлов.

Балотажът много отдавна е сигурен, че ще бъде между Мая Манолова и Йорданка Фандъкова. Въпросът е, че става все по-вероятно редът, с който ще влязат в балотажа, да е Фандъкова-Манолова.

Струва ми се по-вероятно, че разликата няма да бъде по-малка от 53% на 47% на втори тур, коментира социологът.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!