Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кръвопролитията от Тянанмен сега в Гуангдонг

Жители на Шануей с бели траурни кърпи молят полицията да им даде труповете на техните близки (снимките за инцидента са направени от репортер на Epoch Times в Китай, при животозастрашаващи условия)

70 убити, десетки ранени и неизвестен брой изчезнали до днес е резултатът от действията на изпратените от китайското правителство 3000 военни полицаи с танкове и картечници срещу мирно протестиращи селяни - Китайската Комунистическа Партия (ККП) повтаря кръвопролитията от 1989г. на площада Тянанмен.

Жители на градчето Донгджоу (окръг Шануей, провинция  Гуангдонг, Китай) съобщиха, че на 6 декември, властите изпратили въоръжена полиция за да потуши техния мирен протест. Апелирането било за обещаното на жителите обезщетение от общинските власти, които отнели голяма част от земеделската земя там за  изграждането на електроцентрала. Но обезщетението било присвоено от корумпирани служители, затова земеделците и местните жителите се обединили за да протестират пред новопостроената електроцентрала.    

В опита си да потуши този протест, служителите на ККП изпращат танкове и няколко хиляди войници да обградят града. Те обявяват военно положение и на жителите им е забранено да напуснат града.

Войниците обграждат склона на градчето. Те използват сълзотворен газ и стрелят по хората за да ги прогонят от хълмовете, при което десетки цивилни биват убити и десетки други ранени, повечето от тях младежи в двадесетте и тридесетте.

Беше съобщено, че местното управление е спуснало секретно нареждане "Да се обезобразяват телата и унищожават уликите. Не се разрешава да се предявява искане за труповете". Властите кремирали веднага някои от телата, а други откарали към брега за изхвърляне. Някои жители поискали да вземат телата на своите близки. Но това не им било разрешено дори и след техните многократни молби и коленичене пред полицейските кордони.

Според репортаж от Радио Свободна Азия, жителите видели полицията да поставя полицейски униформи на три трупа на селяни и да взема снимки след това от тях. Също беше съобщено, че няколко цивилни тела били облечени в полицейски униформи и откарани така до гробището Хайфенг.

Агенция Франс Прес запита служители на ККП и полицията от град Шануей за случилото се.Те отговориха, че те знаят нищо за подобно събитие и че отказват да правят повече коментари.  

Държавната китайска телевизия съобщи в емисия от Шануей, че селяните първи са открили огън. На това жител отреагира ядосано: "Как обикновените хора могат да имат оръжие? Само правителството има оръжие!".

Жители разкриха, че: "Управата на Шануей продължава да лъже за инцидента. Те твърдят, че има само трима загинали и осем ранени, като казват че загиналите се били самоубили с експлозиви. Правителството също твърди, че никой не е откривал огън срещу никого. Всичко това са лъжи. Те също наредиха на семействата на жертвите да не казват на външния свят, че близките им са били застреляни, като в замяна на това градската управа им обещава парично обезщетение...".

Няколко местни хора споделиха, че не могат да повярват как може правителството да е така жестоко, че да стреля по невъоръжени хора. 70-годишен земеделец каза: "Убийствата на Китайската Комунистическа Партия са по-страшни и от нападението на японската армия, и от тези на разбойниците и гангстерите в града." Той продължи сред това: "Жителите на Донгджоу са честни и търпеливи хора. Как може ККП да стреля по такива благоприлични граждани?!".  

В момента все още градчето е обградено от хилядите въоръжени полицаи и служителите за обществена сигурност, като входа му се охранява стриктно и на никого не се разрешава да влиза или излиза от него. Танкове са наредени на най-високото място на града. Жителите са изолирани един от друг, и никой не смее да напусне дома си или да говори със съседи. Телефонните връзки са прекъснати, така че комуникацията между самите жители, както и с външния свят, е преустановена. Един от жителите сподели, че би желал света да обърне внимание на тяхното положение, и да им помогне по някакъв начин.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!