Путин участва в пореден ракетен гаф на ядрена подводница, „Рязан” за малко не стана „Курск” 2

.
Атомният ракетен подводен крайцер със стратегическо предназначение ”Рязан”

Заключителният етап от стратегическото командно-щабно учение ”Гром-2019” е бил ръководен лично от президента Путин. Подводният ракетен крайцер К-44 ”Рязан” по план е трябвало да изстреля две междуконтинентални балистични ракети Р-29Р. Но от пусковите установки на подводницата излита само една ракета. Втората отказва.

Причината вероятно е повреда в електронната система, която подава стартовите команди. За проверка на произшествието е назначена комисия от командването на 25-а дивизия подводници от руския Тихоокеански флот.

За да замажат гафа, от Министерството на отбраната съобщиха, че „пускът на втората ракета е бил отменен с оглед на техническото състояние на ракетата”. „Отмяната на ракетния пуск изобщо не повлия върху успешните резултати на стратегическото командно-щабно учение “Гром-2019”, успокоява населението отделът за пропаганда и агитация към военното министерство.

Ракетата Р-29Р е част от комплекса Д-9Р, с който още от съветски времена са въоръжени подводниците от проект 667БДР “Калмар”. “Рязан” е последната подводница от този проект, която все още носи бойно дежурство, Стрелбите с ракети Р-29Р са били планирани за проверка на състоянието им с цел да бъде удължен срокът им за годност. Старичките ракети са навъртели 40 лазарника и са доста опасни. Както онова торпедо, което през 2000 г. взриви атомната подводница „Курск”.

Целта на учението “Гром-2019” бе да оцени равнището на съгласуваност при задействане на стратегическите ядрени сили на Руската федерация. В маневрите са участвали 12 000 военнослужещи, 213 пускови установки от Ракетните войски със стратегическо предназначение, над 100 летателни апарата, 15 надводни кораба и 5 подводници. За трите дни на учението са изпълнени 16 пуска на балистични и крилати ракети.

„Грани.ру”

Бел. ред. Само статистика: mрез 2017 г. САЩ изстрелват срещу позиции на Башар Асад в Сирия корабни крилати ракети „Томахоук”, които също са произведени преди 40 години. От 59 пуска само една ракета не стига до целта си (1,7 %).

Ракетата „Трайдънт 2”, с която са въоръжени съвременните атомни подводници на САЩ и Великобритания, от 1999 г. до днес има само 1 % неуспешни изстрелвания.

При новата руска ракета Р-30 „Булава” („Боздуган”), с която са въоръжени най-модерните руски подводници, броят на неуспешните пускове достига 27 %.

С ракетата Р-29РМ официално досега са регистринрани 26 % неуспешни пуска.

Така че В. Путин наистина е имал късмет.

Журналистът Стоян Тончев, Фейсбук

Източник/ци: https://frognews.bg/s

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни