Путин участва в пореден ракетен гаф на ядрена подводница, „Рязан” за малко не стана „Курск” 2

.
Атомният ракетен подводен крайцер със стратегическо предназначение ”Рязан”

Заключителният етап от стратегическото командно-щабно учение ”Гром-2019” е бил ръководен лично от президента Путин. Подводният ракетен крайцер К-44 ”Рязан” по план е трябвало да изстреля две междуконтинентални балистични ракети Р-29Р. Но от пусковите установки на подводницата излита само една ракета. Втората отказва.

Причината вероятно е повреда в електронната система, която подава стартовите команди. За проверка на произшествието е назначена комисия от командването на 25-а дивизия подводници от руския Тихоокеански флот.

За да замажат гафа, от Министерството на отбраната съобщиха, че „пускът на втората ракета е бил отменен с оглед на техническото състояние на ракетата”. „Отмяната на ракетния пуск изобщо не повлия върху успешните резултати на стратегическото командно-щабно учение “Гром-2019”, успокоява населението отделът за пропаганда и агитация към военното министерство.

Ракетата Р-29Р е част от комплекса Д-9Р, с който още от съветски времена са въоръжени подводниците от проект 667БДР “Калмар”. “Рязан” е последната подводница от този проект, която все още носи бойно дежурство, Стрелбите с ракети Р-29Р са били планирани за проверка на състоянието им с цел да бъде удължен срокът им за годност. Старичките ракети са навъртели 40 лазарника и са доста опасни. Както онова торпедо, което през 2000 г. взриви атомната подводница „Курск”.

Целта на учението “Гром-2019” бе да оцени равнището на съгласуваност при задействане на стратегическите ядрени сили на Руската федерация. В маневрите са участвали 12 000 военнослужещи, 213 пускови установки от Ракетните войски със стратегическо предназначение, над 100 летателни апарата, 15 надводни кораба и 5 подводници. За трите дни на учението са изпълнени 16 пуска на балистични и крилати ракети.

„Грани.ру”

Бел. ред. Само статистика: mрез 2017 г. САЩ изстрелват срещу позиции на Башар Асад в Сирия корабни крилати ракети „Томахоук”, които също са произведени преди 40 години. От 59 пуска само една ракета не стига до целта си (1,7 %).

Ракетата „Трайдънт 2”, с която са въоръжени съвременните атомни подводници на САЩ и Великобритания, от 1999 г. до днес има само 1 % неуспешни изстрелвания.

При новата руска ракета Р-30 „Булава” („Боздуган”), с която са въоръжени най-модерните руски подводници, броят на неуспешните пускове достига 27 %.

С ракетата Р-29РМ официално досега са регистринрани 26 % неуспешни пуска.

Така че В. Путин наистина е имал късмет.

Журналистът Стоян Тончев, Фейсбук

Източник/ци: https://frognews.bg/s

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...