Вечност в един час

„Трагедия в Китай”
„Трагедия в Китай” (Художник Юан Ли, Маслени бои и платно, 98см x 78см)

Оставаме безмълвни при съзерцаването й, момент на силен контраст, момент на сила, момент на живот и смърт...


Картината „Трагедия в Китай” изобразява тъжната история на млада семейна двойка,  която практикува Фалун Гонг в Китай. Листът хартия в ръката на убития съпруг е пропита с кръвта му. Той е ключът към историята на картината. Разкъсан и намачкан, той показва, че съпругът е отказал да подпише обета да се откаже от Фалун Гонг.

Проследявайки ръката към лицето му, обърнато твърдо нагоре, откриваме, че дори и в смъртта той излъчва величие, със златиста светлина, бликаща изпод дланта му, покриваща кръвта и разкриваща безценната стойност на истината.

Юан Ли, китайски художник, живеещ в Япония
Юан Ли, китайски художник, живеещ в Япония (Epoch Times).

Неподписаното заявление е всъщност изборът между живота и смъртта. Подписът за отказ от Фалун Гонг означава освобождаване от „центъра за превъзпитание”; отказът да го направи - мъчения до смърт. И той прави своя избор.

На фона на заобикалящата го сковаваща студенина, той излъчва чистота и светлина. Покриващото очите му червено парче плат издава мъчителя му - Китайската комунистическа партия. Тежките белезници на краката, змиевидното въже и електрическата палка на земята са нейните уреди за “превъзпитание”. Свещта на земята изобразява нейния стремеж да забули в мрак и най-малката светлинка.

Художникът използва силни детайли, за да пресъздаде картината по-истинно, детайли изразителни и символични, всеки един от които добавя важен елемент към изобразената история.

В контраст със студеното, мъртво тяло, младата жена е облята в топла, мека светлина. Годежният пръстен показва, че тя е съпругата. Часовникът и нейното облекло ни подсказват, че трагедията се разиграва в наши дни. Сълзите в очите й изразяват тъга и страдание. Червените устни и страни издават младостта й. Изражението на лицето й е особено затрогващо – тъжно, но твърдо. Без омраза, без жажда за отмъщение, но с увереност в истинността, добротата и търпимостта. Напрежението в погледа й излъчва непоколебимост.

Автор на тази силно въздействуваща творба е Юан Ли, китайски художник, живеещ в Япония.

На въпроса, какво го е накарало да нарисува картината, Юан Ли каза, „Ако комунистически Китай не преследваше практикуващите Фалун Гонг, щях да изобразявам богове, по подобие на творбите от Ренесанса, които показват изображения на богове и сцени от Рая. Но тъй като практикуващите Фалун Гонг в Китай страдат така много, мисля че е важно да разкрия пред света истината за това преследване.”

Подбуждан от желанието да направи това на едно по-дълбоко ниво, чрез езика на изкуството, той решава да нарисува творбата „Трагедия в Китай”.

Изложбата с творби за преследването на Фалун Гонг, “Изкуството на Истинност, Доброта, Търпимост” (“The Art of Zhen, Shan, Ren”) пътува по света и предлага на посетителите си “вечност в един час”. Дълбоко впечатлени, те споделят в книгата за посетители: „Силно въздействаща и вдъхновяваща изложба”, „Дълбочината на изложбата ще стимулира промяна срещу нарушаването на човешките права”, „Изложбата ни насърчава да сме по-добри.”

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...