Източна система за подобряване на тялото и духа

Image

Жителите на Еденбургския център за стари хора "Данвуд" добавят упражненията на Фалун Дафа към обичайните си упражнения.

Мич Гебер предлага на живеещите в центъра за стари хора "Данвуд" в Еденбург (САЩ) да опитат нещо от Далечния изток, но не става дума за сладко-кисело пиле в менюто…

Гебер внася разнообразие, включвайки друга култура в програмата с упражнения на живеещите в центъра, запознавайки ги с Фалун Гонг, традиционна китайска практика, включваща упражнения и медитация, и предлагана безплатно от доброволци.

"Получих няколко необикновени отклика от сътрудници и жители на Еденбург, споделя впечетленията си Гебер.

Когато Гебер започнал преди наколко години да се занимава с Фалун Гонг (Фалун Дафа), не знаел до какви промени ще доведе това в неговия живот и живота на хора около него.

Дошъл в Атланта от Южна Африка през 1995 г., 25-годишният Гебер каза, че когато започнал да се занимава с Фалун Дафа "почуствал, че се е обновил напълно" само след няколко седмици. Той споделил наблюденията си със своите баба и дядо, които също започнали да се занимават с практиката, и в които също настъпили положителни промени.

През това лято Гебер се свързал с Фред Гласман, основател на центъра в Еденбург. "Той ме покани да правя там упражненията и аз започнах да се занимавам със старите хора. Заниманията придобиха огромна популярност и дадоха добри резултати", разказва Гебер.

"Неговият сутришен клас обикновено се посещава от седем до 15 жители", уточни Джени Рейнс, координатор на мероприятията в Еденбург. "Изпълнението на упражненията стана много важно нещо за хората - допълни Рейнс. - Това внася разнообразие в тяхната рутинна праграма за упражнения".

Гебер научил за Фалун Гонг посещавайки изложба за правата на човека в Университета на Джорджия през май 2001 година. Той каза, че организацията Amnesty International раздавала листовки, за да привлече вниманието към положението на Фалун Гонг в Китай и преследването от комунистическия режим.

"Гледах упражненията и си мислех, каква невероятна практика, а на другата страна видях демонстрация срещу преследването", разказва Гебер.
Изпълнен с желание да разбере истината, връщайки се вкъщи Гебер потърсил повече информация по въпроса. Така разбрал, че г-н Ли Хонгджъ е основал през 1992 г. в Китай практиката, която се базира на три принципа: Истинност, Добрата и Търпимост. Тя бързо се разпространила в Китай и в много други страни.

След като в Китай групата се увеличила бързо на 70 милиона последователи, Китайска комунистическа партия започнала да я преследва, като за целта специално основала (на 10 юни 1999 г.) т. нар. "Управление 610".

От началото на преследването Информационния център на Фалун Дафа е потвърдил официално смъртта на над 3000 последователи на Фалун Гонг в Китай. Като евреин и жител на Южна Африка, Гебер намерил обяснение на жестокото преследване.

"Имам усещането за неотложност - казва Гебер. - Семейството ми избяга от Холокоста в Унгария и Полша, и аз бях свидетел на много случаи на преследване на черните ми приятели в Южна Африка. Затова, когато разбрах, че Фалун Гонг в Китай е свързан с преследването на хора, почувствах заплаха".

Гебер основал група Фалун Гонг по правата на човека в държавния Университет на Джорджия, където следва международен бизнес. Въпреки че Гебер е доста активен, той винаги оставя политиката настрана, когато се занимава с всекидневните упражнения на жителите от Еденбург.

Равин Шалом Луис обясни, че предложението на практики като Фалун Дафа за възрастни хора е добро за тях не само тялом, но и духом. "Има много неща, от които като хора можем да се поучим от други вери и култури, и ние действително съветваме да се приема това, което е добро", казва Луис относно класа на Гебер.

Джени Рейнс разказа, че е забелязала изменения в поведението на участниците след утренните им неделни упражнения. "Те изглеждат много спокойни след това и настроението ми се приповдига, което прави денят им по-приятен".

По думите на Фред Гласман, всеки в района е добре дошъл да прави упражненията на Фалун Гонг с жителите на Еденбург.

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни