Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Наистина ли корен от глухарче лекува рак?

Корен от глухарче е лек при много болести

Корен от глухарчесме свикнали да чуваме едва ли не като нарицателно за успешно лечение на злокачествени образувания с помощта на народната медицина. Дали обаче ползите от този природен лек са толкова големи, колкото му се преписват, може да са категорични само тези, които са го изпробвали.

В текста по-долу ще направим опит да синтезираме информацията за ползите, които има този природен феномен по отношение на здравето. И по-специално ще наблегнем на действието на активните му вещества срещу зловредните ракови клетки.

Корен от глухарче – преди да се превърне в лек

Без да преповтаряме многобройни писания за произхода и разпространението на глухарчето, ще се спрем директно върху това, което се знае за корена на лековитото растение.

Корен от глухарче може да достигне до дължина от 60 см, като дебелината му варира най-често между 1 и 3 см. Външният му слой е оцветен в кафяво-червено, а сърцевината е бяла. Няма миризма, а на вкус е леко горчив.

Препоръчително е да се събира през есента, когато розетката е започнала да увяхва. Друг вариант е на пролет, когато е изпълнен с лечебни сокове. Важно е да се откопае преди да е започнал цъфтежа. Смята се, че по-богато на полезни вещества растението е през есенните месеци.

С лечебна цел се използват големите корени, които се белят и се почистват от малките израстъци. Промиват се и се нарязват на парчета с подходяща големина.

Сушенето е препоръчително да става в специална пещ. Възможно е обаче да се изсушат в домашни условия. За целта приготвените по насоките по-горе парчета корен от глухарче се разстилат върху хартия и се оставят в добре вентилирано помещение.

Без значение дали сушенето ще става в пещ или в друга обстановка, важно е температурата в сушилнята да не надвишава 40 градуса.

Признак, че изсушаването е станало по правилен начин и до необходимия стадий, е типичното „хрущене”, което се издава при отчупване на парче от корена. Съхраняват се на тъмно, проветриво и сухо място, като 14% е оптималното количество на влагата в тях.

Корен от глухарче – състав

Лечебните качества на корена от глухарче се дължат на изобилието от полезни вещества. Дрогата, приготвена от него, съдържа веществото тараксацин, което му придава характерния горчив вкус. Освен това, каучук, инозит, холит, манит, дъбилни вещества и сапонини, смолисти и слузни вещества, както и органични киселини са само част от натуралните съставки.

Събраните през пролетта корени не се отличават с високо съдържание на инулин, но в тези, които са откопани през есента, веществото достига до 40%. Още витамини, флавоноиди, магнезий, цинк, селен, калий, фосфор, желязо допълват списъка от полезни вещества.

По съдържание на протеини коренът от глухарче може успешно да се конкурира с такива богати растителни източници като пшеница и овес.

Полезни свойства на корен от глухарче

Приеман под формата на дрога или в състава на хранителни добавки, коренът от глухарче има редица ползи за човешкото здраве. Отличава се с мощно холеретично и холагонно действие или иначе казано подпомага работата на черния дроб и жлъчния мехур, както и на бъбреците. Спомага за правилното функциониране на храносмилателната система, подобрява храносмилането и лекува редица чревни неразположения. Препоръчва се още против болки и спазми, има успoкояващ и облекчаващ нервното напрежение ефект.

Към днешна дата тази позната от край време билка се радва на небивал интерес заради твърдението, че чрез приема й успешно се лекуват онкологични заболявания. Наистина ли това е така, има ли ефект корен от глухарче при рак, или става дума за масирана рекламна кампания, ще се опитаме да ви отговорим в редовете по-долу.

Възможно ли е корен от глухарче да излекува от рак?

За да представим всички гледни точки и отговори на този въпрос, прегледахме преобладаващата част от информацията в онлайн пространството. Голям процент от публикациите на български език са преводни материали на чуждоезични текстове, в които се описват резултати от клинични изследвания за ефекта, който активните вещества в корена от глухарче имат по отношение на злокачествените образувания. На особен интерес както у нас, така и в чуждите издания на здравословна тематика се радва историята на 72-годишния Джон ди Карло, който се възстановил от левкeмия чрез приема именно на разглеждания натурален лек.

Клинични заключения за корен от глухарче

През 2010 г. Сийрам Пандей, биохимик от университета в Уиндзор, Канада, стартира серия от клинични изследвания върху ефекта, който активните вещества, съдържащи се в глухарчето, имат върху раковите клетки. Работата му е пряко обвързана с д-р Каролайн Хам – онколог с дългогодишна практика и директор на проект, насочен към лечение на рак.

Идеята да се стартират подобни изследвания е на д-р Хам, която в хода на работата си забелязва, че състоянието на редица пациенти, които влизат в графата „безнадеждни”, значително се подобрява след приема на глухарче под формата на обикновен чай.

Самото проучване Пандей започва с анализ на кръвни проблеми на пациенти, болни от левкемия, и екстракт от глухарче, който си приготвя сам. Много скоро след началото на проучването става ясно, че веществата в растението стартират процес на самоунищожение на абнормните клетки. Става дума за т.нар. биохимичен механизъм на апоптоза или казано по друг начин – изначално заложената схема за смърт на клетката.

Едновременно с това заключение, биологът установява, че докато раковите клетките загиват в резултат на въздействието на екстракти от корен на глухарче, то здравите остават незасегнати.

Нещо повече – Пандей допълва информацията с това, че екстракт от корен на глухарче е цитотоксичен по отношение на 3 типа клетки, засегнати от левкемията. Истински фурор предизвиква становището му, че в резултат на това действие само за 48 часа 96% от тези клетки могат да бъдат унищожени.

След като резултатите от клиничните изследвания на канадските учени стават общодостъпни, лавинообразно нараства броят на публикациите, че ГЛУХАРЧЕТО Е ЛЕК ПРОТИВ РАК!

Нещо повече, стига се дори до твърдения, че използването на глухарчето в онкологията може тотално да измести химиотерапията. Категоричността на тези изказвания се дължи на способността на активните му вещества избирателно да стартират механизма на апоптоза само при увредени клетки. Докато при химиотерапия засегнати и унищожени са и здрави клетки.

Корен от глухарче – приложение при пациенти с рак

Около 2 години след началото на клиничните изследвания д-р Хам получава разрешение да приложи новите знания. Разрешено й е да провежда клинични изпитания при пациенти с рак в Регионалния център за ракови заболявания в Уиндзор.

Приложението на терапията с растението стартира при болни в терминален стадий и при такива, при който формата на левкемия е толкова агресивна, че не се повлиява от химиотерапия. Знае се, че екстрактът, който се използва, е поне 5 пъти по-концентриран от този, които е достъпен за всеобща употреба. Повече за работата на канадските изследователи можете да прочете ТУК!

Без да задълбаваме повече в научната картина за това как и в каква степен коренът от глухарче лекува рак, ще отбележим само, че изследванията не започват и спират дотук. Достъпни са редица публикации, в които се цитират резултати за приложението на екстракта при рак на млечната жлеза, рак на простата, рак на панкреаса и на стомаха.

Как се прилага корен от глухарче за лечение на рак?

Идва ред и на същността на нашия материал. Да разгледаме конкретиката, а не само изследователската гледна точка. Става дума за ефекта, който екстракти от популярното у нас като плевел растение има по отношение на онкологичните заболявания.

От това, което е налично като общодостъпна информация, става ясно, че фитотерапията с глухарче е приложима както за лечение на неинвазивни форми на рак, така и за предотвратяване на появата на метастази. Редица източници твърдят, че тя е в състояние значително да намали размера на злокачествения образувания.

Противопоказания

Важно, преди да се предприеме каквато и да било терапия с глухарче, е да се има предвид, че може да се появят странични реакции. На първо място се посочва въздействието на приема върху отделителната система. Високото съдържание на калий в растението често предизвиква диария, повишаване на киселинността и цялостно разстройство на храносмилателната система.

Налице са и противопоказания за прилагане на въпросната терапия при следните състояния:

Корен от глухарче от аптеката

Ако решите да си закупите корен от глухарче в готова форма, то трябва да знаете, че в аптеките ще попаднете на различни варианти. Корен под формата на прах, капсули за директен прием, екстракт в течна форма, таблетки, тинктура и дори чай. Разнообразието е голямо, като няма еднозначен отговор на въпроса коя е най-подходящата форма за прием при различни онкологични заболявания.

Редица медици правят заключения в посока на това, че корен от глухарче може да се приема самостоятелно или да се включи в терапия с други препарати, целта на която е укрепване на състоянието и изцерение на пациенти, страдащи от злокачествено изменение.

Приемът на препарати, съдържащи ценните вещества на растението, е подходящ обаче както за лечение, така и с цел превенция. Ако налице е наследствена опасност или здравословното състояние предразполага появата на подобен проблем, то активните вещества в корена от глухарче са подходящ естествен щит.

Ето кои са някои от най-популярните форми, под който ценният естествен лек е наличен в аптечната мрежа:

Корен глухарче

Много производители предлагат корен от глухарче в натурална форма. Става дума за почистени, нарязани и изсушени парченца от корена. Приложението им е под формата на домашен лек, която се приготвя при чернодробни възпаления, при камъни в жлъчката, при стомашни и чревни неразположения. Може директно да се приема и с цел лечение и профилактика на ракови заболявания.

Най-често се препоръчва всяка вечер 2 ч.л. от билката да се залеят с 250 мл студена вода. Да се оставят да изкиснат за 8 часа. На сутринта течността се прецежда и се изпива на глътки в рамките на целия ден.

Тинктура глухарче корен

Корен от глухарче може да се намери в аптеките и под формата на тинктура.

Приложението в тази форма е подобна на всички останали продукти с този състав – благоприятства работата на жлъчката и черния дроб, регулира обмяната на веществата, ограничава разпространението на увредени клетки.

Корен от глухарче у дома

Вече споменахме, че при желание всеки сам може да си приготви изсушен корен от глухарче у дома. Това е приложимо най-вече в случаите, ако решите да прилагате някоя от популярните народни рецепти с глухарче.

Тук ще направим една вметка и ще допълним, че въпреки масираната кампания в последно време за ползите от корена от глухарче при онкологични заболявания, в народната медицина билката се използва от столетия. Полезните й вещества се използват в редица лечебни комбинации при различни заболявания.

Домашни рецепти с корен от глухарче при рак

Тъй като целта на нашия материал е насочена към това какви са ефектите от прием на корен от глухарче при злокачествени заболявания, ще разгледаме само тези приложения на билката.

В много от здравните форуми у нас болни от рак споделят конкретни рецепти с билката, дават мнения и препоръки. Факт е обаче, че никой от потребителите не си е позволил еднозначно да нарече корена от глухарче панацея. Съпътстваща терапия, общоукрепващ продукт или част от билков сбор за лечение са приложенията, които най-често се дискутират.

Една от най-обширните теми за това как глухарчето може да се използва при злокачествени образувания е във форума Дир.бг. В нея могат да се открият няколко типа рецепти.

От една страна, се нареждат тези, в които растението в комбинация с други полезни треви се използва за общо лечение и укрепване. Като например за пречистване на черния дроб:

Приложение на корен от глухарче!

От друга, идва ред на конкретните рецепти при онкологични заболявания. Важно пояснение, което се прави, гласи, че корен от глухарче не се препоръчва и прилага при следните състояния и заболявания:

Основна приложение на корен от глухарче при рак

Една от най-популярните рецепти е следната. Взема се парченце сушен корен, който механично се счуква на прах – в метален или дървен хаван. От така приготвената прах на ден се приема по ½ ч.л. С цел по-лесно преглъщане прахът може да се разтвори в течност по избор, като важно е течността да не е топла. Предписанието е приемът по посочената схема да продължи до пълното изчезване на патологията.

Лек от корен от глухарче и други билки

Освен посочената по-горе рецепта с корен от глухарче, налични са и други приложения на растението. В писмо нашата читателка Петя Димова ни е изпратила рецепта за отвара, която майка й е приемала.

„... Много са билките, които тя пиеше. Не знам кои точно дадоха ефект и кои не, но ще включа всички: глухарче, бреза, хвощ, репей, змийско мляко, невен, детелина, шипка, коприва, живовляк, бял равнец, еньовче, пача трева, мащерка, магданоз, троскот, хрян, мента, риган, сминдух, бял имел, върбовка от дребноцветната, дебелец, див чесън, аир, алое, киселица, кализия, троскот, хрян.

Сигурно и други има, но съм ги забравила. Комбинираше ги свободно. От коя кога има, от нея слагаше. В равни количества. Листните ги режеше, корените ги счукваше. Разбъркваше ги и 1 лъжица за чай, но добре напълнена, заливаше с ¼ литър прекипяла вода. Под капак билките стоят за 3 минути и се прецеждат. На 3 пъти през деня се пие по 1 част от това количество по около 30 минути преди храна. Най-добре без подслаждане и добавки.

Майка ми, мир й, не се излекува, няма да твърдя небивалици. Имаше рак на панкреаса. Но откакто разучи за този лек и откакто го пиеше, до последно се държеше на крака…”, пише ни Петя.

Рецепта при рак с корен от глухарче

Още една рецепта с корен от глухарче, която предизвиква дебати в интернет пространството, е следната: 1 с.л. корен от глухарче, на прай или наситнена с нож, се залива с 2 ч.ч. вряла вода. Връща се на котлона и се оставя на съвсем тих огън за 2 часа. Оставя се да се охлади до 40 градуса и се разделя на 3 дози от по 120-130 мл всяка. Изпиват се в рамките на деня.

Според онлайн потребители тази напитка има мощно противотуморно действие. Помага при редица онкологични заболявания, но с най-голям успех се ползва при рак на белия дроб.

Рецепта за тинктура от корен от глухарче

При злокачествени образувания с различна локализация може да се използва и домашно приготвена тинктура от корен от глухарче. Рецептата е следната. Необходима е 1ч.л. от билката, пълна с връх, която се залива с 250 мл водка. Оставя се на тъмно и прохладно място за 10.

От така приготвения лек се приема по 1 с.л. преди сън, като терапията продължава 1 месец. След почивка от 2 седмици се започва нов курс.

Корен от глухарче срещу метастази

Оказва се, че освен с лечебна и профилактична цел, корен от глухарче често се прилага и против метастази. Ето една от най-популярните рецепти:

Корен от глухарче победи рака

Финал на материала ще поставим с историята на 72-годишния Джон ди Карло, който твърди, че се е излекувал от рак на кръвта чрез приема на корен от глухарче. В откровена изповед мъжът споделя, че заболяването му било толкова напреднало, че не му давали никакви шансове за живот.

Започнал обаче да приема от лековитото растение по схемата, която описахме по-горе – по ½ ч.л. корен от глухарче, разтворена във вода или портокалов сок. Курсът продължил дълго, но резултатът си заслужавал – възрастният пациент бил преборил заболяването. Нещо, което лекарите не можели да отрекат, но не можели и да повярват.

Дали при всеки е приложимо лечение срещу рак с корен от глухарче и дали резултатите ще доведат до щастлива развръзка? На този въпрос няма как да се даде еднозначен отговор. Но новите знания, които се придобиват за този природен лек, дават надежда на много хора. Затова проучванията трябва да продължат.

Източници:

https://www.naturalnews.com/

https://www.snopes.com/dandelion-kills-cancer/

Източник: https://lekuva.net/141472/koren-ot-gluharche.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!