Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Известен китайски дисидент предупреждава: Китай планира ядрена война

Един от най-известните поддръжници на демокрацията в Китай заяви, че Америка не обръща достатъчно внимание на заплахата от ядрена война с Китай. Уей Цзиншън, който прекара 18 години в китайски затвор, говори на форум в Националния пресклуб във връзка с визитата на президента Ху Цзинтао и описа обезпокояваща картина за силна нация, които е на път към война.

Във форума участваха експерти, които дадоха своите мнения за вътрешното значение на посещението на Ху Цзинтао, който е на власт от две години насам.

Китайският дисидент Уей Цзиншън призова САЩ да обърнат повече внимание на възможността за война с Китай. Epoch Times

Уей каза, че Китай се нуждае от разсейване, (което може да причини една война с Тайван), за да се отклони вниманието от разочарованието на китайския народ заради главоломната корупция и несполучливата държавна политика.

Уей също добави, че има редица фактори, които карат Китай да обмисля традиционна война срещу Тайван и дори ядрена война срещу САЩ.

На първо място, Русия, която Китай често смята за враг, е дала мълчаливо одобрение на китайския военен план, каза Уей.

Той посочи, че „Китай е подписал съглашение с Русия, в което в общи линии се казва, че ако Китай нападне Тайван, Русия няма да подкрепи САЩ”, което означава, че те ще защитят Тайван, ако островът бъде атакуван.

Освен това наскоро Китай участва в общи военни учения с Русия на полуостров Шандон – район, доста близко разположен до Тайван, което показва едновременно намеренията на Китай и приемането им от Русия.

Уей каза, че Русия също обмисля ядрена война срещу САЩ като начин да победи Америка. Според Уей Китайската комунистическа партия (ККП) замисля такава стъпка, защото не се страхува да пожертва китайския народ.

Той посочи като доказателство неотдавнашната обществена декларация на китайския генерал Джу Чънду, който обяви, че Китай ще използва ядрени оръжия срещу САЩ, ако последните нападнат Китай и че „ние ... ще се подготвим за унищожението на всички градове източно от Шиан”, което включва Пекин, Шанхай и Кантон.

Макар мнението на генерала да не беше публично потвърдено от други служители, Уей каза, че ръководените от държавата медии ентусиазирано разпространяват декларациите.

Уей също предупреди американците да не подценяват ирационалното поведение на ръководството на ККП и че най-добрата реакция на Америка, за да предотврати война, е да започне да я взема на сериозно.

Китайската комунистическа партия действа много прикрито, каза Уей. Те се опитват да се покажат в очите на света по-малко заплашителни, докато в същото време планират следваща стъпка.

Други специалисти добавиха, че част от причините партийните членове да се страхуват за бъдещето на ККП се крият в „Деветте коментара за комунистическата партия” – серия уводни статии за ККП, публикувани през ноември 2004 г. и вдъхновили милиони китайци да прекратят членството си в нея.

„Дали ще е кампания за ‘поддържане усъвършенстваната природа на партията’, анти-японски паради, анти-отцепнически закон (т.е. за нападение на Тайван, ако обяви независимост) или ядрени заплахи срещу САЩ, всички те са за отвличане на общественото внимание от масовите отказвания от партията”, смята Франк Гонг, редактор в списание Chinascope .

Според доклад от 15 август в “ Liberation Army Daily ” Централната военна комисия на ККП е издала разпореждане за забрана на „частно събиране на информация по сериозни политически въпроси”, твърди Гонг. „Това показва, че ‘Деветте коментара’ са широко разпространени сред армията и са изправили в „бойна готовност” Централната военна комисия на ККП.

Трети участници във форума също опитаха да разсеят образа на Китай като страна, допринасяща за мира и просперитета.

Д-р Джон Ли, главен изследовател от Асоциацията за азиатски изследвания описа „равенството” с Китай, на което САЩ понастоящем се радват: САЩ печелят достъп до евтина работна ръка, макар фабриките да замърсяват страната, докато китайският тоталитарен режим получава безкрайно нужните му долари.

„Може би е добре за САЩ това равенство да продължи вечно: китайският режим да получава гаранция за „не променяне на режима”, а американските компании да трупат пари от евтиния китайски труд”. Ли добави: „Но докато САЩ продължават да искат това, те не могат да избегнат факта, че Китай „никога не са се колебали в своето убеждение, че ‘Америка е враг номер едно’”.

Д-р Ли смята, че САЩ трябва да разграничат истинските приятели от своите врагове. Единственият начин да се направи това е да се погледне състоянието на човешките права в съответните държави. Третирането на Китай като противник, т.е. режим с противоположни ценности от тези в САЩ, ще доведе до най-добрите резултати в дългосрочна перспектива.

Всички експерти взели участие във форума, бяха единодушни, че Америка спи, сънувайки сънища за приятелски и мирен Китай. Америка иска да повярва, че ККП се е променила и че е сложила край на жестокото си минало. Но Франк Гонг зададе риторичния въпрос: „Как се ‘превъзмогва’ причиняването на ненужната смърт на 80 милиона души?” според него ККП никога не би искала престъпленията й да бъдат изобличени.

„Що се отнася до Китайската комунистическа партия, нека не обсъждаме колко много е напреднала. Нужно е да оценим дали има намерение да напредва. След като позволи политическа свобода и свобода на изразяването, престъпленията й ще бъдат изобличени. Хората ще имат достъп до информация за демокрацията и държавното управление. Тогава това, пред което ще бъде изправена ККП, е не само моментален срив, но и търсене на отговорност за всички извършени злодеяния”.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!