Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вижте как се възстановява организмът на бившия пушач

Организмът започва да работи различно още в първите минути след последната изпушена цигара. Ето редицата физиологични изменения, с които ще се сблъскате, ако решите да промените своя живот, като изоставите цигарите.

След 20 минути се възстановява кръвообращението

Първите изменения започват след 20 минути – подобрява се кръвообращението и се повишава чувствителността на пръстите на ръцете и краката.

След 8 часа се извежда въглеродният окис

След 8 часа в кръвта намалява количеството на въглеродния оксид. Това означава, че нивото на кислород във вашата кръв отново се нормализира.

След 2 дни се извежда никотинът

След два дни въздържание от пушене организмът напълно се изчиства от никотина. Вие най-после можете да се сбогувате с микроскопичните кристали, подтикващи ви да посегнете към цигарата. За жалост щом никотинът излезе изцяло от организма, влечението към пушене нараства максимално.

След 2 дни се връщат вкусовите усещания

Два дни след отказването от цигарите вкусовите рецептори започват да функционират нормално. Вие можете не само по-добре да улавяте вкусовите нюанси на храната, но и да добавяте по-малко подправки. Намалената употреба на сол също допринася за подобрение на вашето здраве.

След 2 дни се възвръща обонянието

След два дни вие започвате по-добре да усещате миризмите. Сега идеята да се спрете и да вдъхнете аромата на розите ви се струва много по-привлекателна.

След 3 дни се възстановява дишането

След три дни в дробовете се възстановява ресничестият (влакнест) епител. Пушенето унищожава микроскопичните реснички, изчистващи дихателните пътища. За щастие тези реснички могат да се възстановят.

След седмица се понижава кръвното налягане

Кръвното налягане започва да се снижава след седмица, което намалява риска от инсулт, сърдечносъдови заболявания, сърдечна и бъбречна недостатъчност и стенокардия.

След 2 седмици отслабва кашлицата

Кашлицата започва да изчезва две седмици след отказването на цигарите. Тя не изчезва веднага, тъй като на дробовете ви е необходимо време за извеждане на натрупалите се в тях вредни вещества. Щом изоставите пушенето, тялото ви започва да се възстановява и изчиства.

След 2 седмици напълно се възстановява кръвообращението и се подобрява качеството на половия живот

След две седмици кръвта много по-добре оросява крайниците, което допринася за по-силна и продължителна ерекция при мъжете.

След 3 месеца се променя тенът на кожата

Три месеца след отказването от цигарите тенът на кожата се изглажда. Никотинът ограничава постъпването на кръв в горните слоеве на кожата, което я прави по-бледа, суха и допринася за нейното набръчкване. Никотинът стимулира появата на бръчки, тъй като блокира изработването на колаген.

След 1 година си отива зъбната плака

Ако за една година не сте изпушили нито една цигара, ще изчезнат най-ярките признаци от пушенето. Тютюневият оттенък върху пръстите ще се премахне, а плаката по зъбите ви ще започне да избледнява. След почистване при стоматолог зъбите ви вече няма да пожълтяват, а кръвообращението във венците ще се нормализира.

След 15 години рискът от рак спада до нормалните показатели

С годините рискът да бъдете подложени на различни заболявания също намалява. След пет години без цигари показателите на риск от инсулт се възвръщат към нормата, а след 15 години вероятността от възникване на ракови заболявания вследствие на цигарите става същата, както и при непушачите.

Източник: http://megavselena.bg/kak-se-vyzstanovyava-organizmyt-na-bivshiya-pushach/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!