Работата трябва да започва след 10, училището – още по-късно

Ако сте от типа хора, които смятат, че е по-добре денят да започва малко по-късно, не сте единствени. Според известен експерт по съня във Великобритания проблемът не е в хората, а в системата, която сме създали.

Пол Кели (Paul Kelley) от Оксфордския университет казва, че обществото се намира в безсънна криза, защото работните часове, с които трябва да се съобразяваме не са природни и биологичните ни часовници не могат да се нагласят по тях.

„Това е сериозен обществен проблем“, казва Кели за The Guardian. „Като цяло, всички сме лишени от добър сън, но най-застрашената възрастова група са младежите от 14 до 24 години. Това е сериозна заплаха за здравословното състояние, настроението и психическото здраве на младите хора.“

Според Кели учениците във Великобритания губят средно по 10 часа сън на седмица заради неестествените начални часове в училищата. Според известния експерт началният час за деца до 10 години трябва да е в 8:30 сутринта, за тези до 16 години трябва да е в 10 часа, а за 18-годишните уроците трябва да започват най-рано в 11 часа.

„На 10-годишна възраст ставаме за училище и се съобразяваме с утвърдения график „от 9 до 5“. Когато сме на 55 години, спазваме същия модел. Но за 45 години в човешкия организъм се променят много неща, а ние не се съобразяваме с това. Истината е, че всичко трябва да започва с 3 часа по-късно, защото това е естественото за организма.“

Ако Кели е прав, това означава, че целият „модерен свят“ не се наспива. И това се случва всеки делничен ден!

„Работата трябва да започва в 10 часа… Работещите хора не се наспиват“, казва Кели на Британския фестивал на науките. „Всеки страда, а не би трябвало да е така. Не можем да променим 24-часовия ритъм на биологичния часовник.“

Наспиването е от огромно значение за паметта, но не само. Недоспиването може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително Алцхаймер. Време е да погледнем на ежедневието си от научна гледна точка и да изкореним саморазрушителните си навици.

Източник: http://megavselena.bg/rabotata-tryabva-da-zapochva-sled-10-uchilishteto-oshte-po-kysno/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...