Работата трябва да започва след 10, училището – още по-късно

Ако сте от типа хора, които смятат, че е по-добре денят да започва малко по-късно, не сте единствени. Според известен експерт по съня във Великобритания проблемът не е в хората, а в системата, която сме създали.

Пол Кели (Paul Kelley) от Оксфордския университет казва, че обществото се намира в безсънна криза, защото работните часове, с които трябва да се съобразяваме не са природни и биологичните ни часовници не могат да се нагласят по тях.

„Това е сериозен обществен проблем“, казва Кели за The Guardian. „Като цяло, всички сме лишени от добър сън, но най-застрашената възрастова група са младежите от 14 до 24 години. Това е сериозна заплаха за здравословното състояние, настроението и психическото здраве на младите хора.“

Според Кели учениците във Великобритания губят средно по 10 часа сън на седмица заради неестествените начални часове в училищата. Според известния експерт началният час за деца до 10 години трябва да е в 8:30 сутринта, за тези до 16 години трябва да е в 10 часа, а за 18-годишните уроците трябва да започват най-рано в 11 часа.

„На 10-годишна възраст ставаме за училище и се съобразяваме с утвърдения график „от 9 до 5“. Когато сме на 55 години, спазваме същия модел. Но за 45 години в човешкия организъм се променят много неща, а ние не се съобразяваме с това. Истината е, че всичко трябва да започва с 3 часа по-късно, защото това е естественото за организма.“

Ако Кели е прав, това означава, че целият „модерен свят“ не се наспива. И това се случва всеки делничен ден!

„Работата трябва да започва в 10 часа… Работещите хора не се наспиват“, казва Кели на Британския фестивал на науките. „Всеки страда, а не би трябвало да е така. Не можем да променим 24-часовия ритъм на биологичния часовник.“

Наспиването е от огромно значение за паметта, но не само. Недоспиването може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително Алцхаймер. Време е да погледнем на ежедневието си от научна гледна точка и да изкореним саморазрушителните си навици.

Източник: http://megavselena.bg/rabotata-tryabva-da-zapochva-sled-10-uchilishteto-oshte-po-kysno/

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни