Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо да приемаме допълнително витамини

Животът би бил невъзможен без всички основни витамини.
За да поддържаме организма си във форма, ние трябва да ги приемаме или чрез храната, която консумираме, или от хранителни добавки.

Разбира се, доста често допълнително приеманите витамини помагат на медицината, но те не са лекарство. Те са органични вещества, жизнено необходими за нормалното протичане на всички процеси в организма – за нашия растеж и обмяна на веществата.

Добавките под формата на таблетки, капсули, течности са всъщност хранителни вещества, които не заместват, а обогатяват храненията, и обикновено са извлечени от живи растения и животни, освен в случаите, когато са синтетични.

Съответно според целите, здравословното и физиологично състояние на човек, може да се приемат чисти витамини или комбинации с други микронутриенти, в комплекс от минерали, фибри, екстракти от лекарствени съединения и аминокиселини.

Това са биологично активни добавки и са насочени за укрепване и подпомагане на отделните системи в организма – храносмилателна, ендокринна, нервна и други.

Хората често се питаме необходимо ли е да приемаме допълнителни витамини извън тези, които се намират в храната? Успяваме ли да ги усвоим?
Прясната храна под формата на плодове, зеленчуци, ядки, семена, варива, зеленолистни зеленчуци, месо, риба съдържа в себе си витамини. Част от тях се губят по време на обработка на храната, друга част, дори и при консумация на храната в сурово състояние, също.

Поради различен здравен статус и състояние на храносмилателната система, някои хора не могат да усвоят добре ценните хранителни вещества от храната, в това число  и витамините. Основен виновник за това е стресът и лошият стил на хранене, които предизвикват проблеми при синтезирането на нужните ензими за храносмилане, и влошава работата на червата.

Освен това водoразтворимите витамини, като витамин С, не се натрупват в организма, а при всеки прием той взема необходимото количество, а излишъкът отделя чрез урината.
Важно е да се знае, че при определени състояния на организма или наличие на болестни процеси, или хронични заболявания, нуждите от витамини с цел подпомагане на здравните проблеми, се завишават. Не е тайна например, че пушачите се нуждаят от средно с около 30-40 % повече витамин С от средната дневна доза, или че бременните жени се нуждаят от по-големи количества витамини и минерали.

Различните професии и степен на физическо или психическо натоварване също поставят необходимост от допълнителен прием, който може да бъде преценен от лекар.

Това, което е важно да знаете, е, че поради всичко описано горе, витамините трябва да се приемат с храната и само тогава те помагат на тялото и могат да направят дневното меню пълноценно и оптимално.

Добре е да се направи консултация с лекар и да се прецени най-точно, има ли изразена симптоматика на хиповитаминоза /състояние, при което тялото страда от липса на витамини/ и ако има, да се назначи допълнителен прием. 

Недостигът на един единствен от тях може да изложи на опасност целия организъм. Повечето специалисти по хранене, знаейки в детайли съдържанието на цялата палитра от микро- и макронутринети във всяка една храна, са песимисти относно възможността да се снабдим с всичко необходимо само от добре балансиран режим.

На теория би трябвало да приемаме всичко необходимо от органичните продукти. Но колкото по-третирани са плодовете и зеленчуците, растителната и месна храна, толкова по-бедни на хранителни вещества са те. От друга страна, нутриционистите смятат, че всеки човек, който консумира често или всеки ден продукти от бяло брашно, млечни продукти, пакетирани храни и храни от животински продукти, със сигурност страда от дефицити на витамини в тялото си, поради спецификата на обработка на тези храни след попадането им в организма ни.

Според учените правилното назначаване и приемане на витамини, чисти или под формата на БАД, компенсират пропуски в храненето, подобряват усвояването на полезните вещества от храната и понижават риска от множество заболявания. Всичко това позволява на човек не само дълго да остане млад, здрав и енергичен, но и да води качествен начин на живот.

Източник: http://life.dir.bg/news.php?id=26499817

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!