Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Планирате бебе?

От много време лекарите знаят, че фолиевата киселина може да намали неврологичните деформации в плода с най-малко 70 процента. Проблемът е следният: жената трябва да я приема в нужните дози един месец ПРЕДИ зачеването.

Фолиевата киселина, още известна като витамин В9, играе няколко основни роли по време на формирането и делението на клетките. Намира се в белите дробове, шушулките на бобовите растения (като леща и нахут) и в зеленчуците с тъмнозелени листа. В Австралия бялото брашно, закуските от зърнени храни и пастата са систематично обогатявани с фолиева киселина от 1998 г. насам. Австралийската медицинска асоциация (АМА) и Австралийското общество на педиатрите препоръчва всички жени, които планират да имат дете, да приемат фолиева киселина под различни форми. Тази обществена здравна мярка спомага да се намали броя на случаи със spina bifida (деформация на гръбначния стълб) и anencephaly (липса на по-голямата част от мозъка на зародиша).

Според изследване публикувано през март тази година фолиевата киселина не предотвратява неврологични родилни дефекти, ако е била приемана само след първия преглед при акушер. Тези дефекти се пораждат през първите три или четири седмици след забременяването, когато жената обикновено не знае, че е бременна. Ето защо е най-добре фолиевата киселина да се приема след спиране на контрацептивите.

В страни, където правителството осигурява хранително обогатяване на някои храни и осигурява образователна информация относно важността от консумирането на фолиева киселина, има значително намаление на неврологичните дефекти.

Здравните власти в някои страни дори препоръчват добавките с фолиева киселина за всички жени в родилна възраст, вземайки предвид големия брой непланирани бременности.

Препоръчваната дневна доза фолиева киселина е 400 микрограма (0.4mg), започвайки един месец преди зачеването. Това приемане може да продължи през първите няколко месеца на бременността.

Информацията на този уебсайт документира успеха в намаляването на дефектите на неврологичните тръби за плода при бременни жени в САЩ, с помощта на фолиевата киселина: www.acog.org.

Източник/ци: Изабел Лапорт, Epoch Times

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!