Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как се държат умните хора с тези, които не им харесват

Ето какво правят те.

В идеалния свят всички хора, с които ни се налага да общуваме, са добри, внимателни, умни, щедри. На тях им харесват нашите шеги, а на нас – техните. Ние бихме живели в прекрасна среда, където никой никога не е разстроен, никой не се кара и не клевети другите.

Но, както вече сте забелязали, ние не живеем в идеален свят. Някои хора ни подлудяват, а самите ние сме способни да извадим от релси други. Не ни харесват тези, които не са внимателни към другите, резки са, пускат слухове, тикат си носа в нашите работи или просто не разбират шегите ни, но очакват ние да се смеем над техните. Навярно, сте си задавали въпроса, може ли да бъдем обективни по отношение на тези, които постоянно ни дразнят и с които за нищо на света не бихме искали да обядваме заедно, и как да се научим да бъдем доброжелателни с всеки човек, с който се срещаме.

Дори в идеалния свят е нереално да се създаде отбор само от хора, които ти се иска да поканиш на барбекю. Затова умните хора често общуват с хора, които не обичат. Те просто са принудени да го правят. И ето как го правят.

1. Те признават, че не могат да се харесват на всички.

Понякога попадате в капан, мислейки си, че сте добри. Смятате, че се харесвате на всички, с които се срещате, дори когато това не се случва. Но вие неизбежно ще се сблъсквате с трудни хора, които се изправят срещу това, което вие мислите. Умните хора знаят това. Те признават също, че конфликтите и разногласията са резултат на разликата в системите от ценности.

Човек, който не ви харесва, по принцип, не е лош човек. Причината за вашето неприемане е в това, че имате различни ценности и тази разлика създава напрежение. След като признаете, че не всички ви харесват и вие не се харесвате на всички поради разликата в ценностите, вие ще успеете да изключите емоциите при оценка на ситуацията. Това ще ви помогне да постигнете разбирателство.

2. Те търпят (а не игнорират или уволняват) тези, които не обичат

Разбира се, вие можете да се примирите с нечия непрекъсната критика, стискайки зъби в отговор на глупави шеги, или да не обръщате внимание на нечие досадно присъствие, но няма по-лошо нещо от това постоянно да подтискате раздразнението си. От гледна точка на резултатите, прекомерният стремеж да завоювате симпатиите на хората е доста по-голям проблем, отколкото отсъствието на тези симпатии.

Необходими са ви хора, които имат различни гледни точки и не се страхуват да спорят. Те обикновено са хора, които не ви дават да вършите глупости. Това не е лесно, но тях трябва да ги търпите. Често тези, които хвърлят ръкавицата или ви провокират, пробуждат във вас ново разбиране и ви помагат да придвижите групата към успеха. Помнете, че вие също не сте съвършени, но въпреки това, хората ви търпят.

3. Те са вежливи с тези, които не обичат

Независимо от чувствата ви по отношение на някого, човек ще се ориентира по вашето поведение и отношението към него и вероятно ще се отнася към вас по същия начин. Ако вие сте груб, другият по-скоро ще загуби приличие и ще ви нагруби в отговор. Помнете, че ако сте вежливи, хората ще ви търпят.

Умението да владеете лицето си има голямо значение. Длъжни сте да бъдете в състояние да покажете, че смятате човека за професионалист и да се отнасяте добре към него. Това ще помогне да не слизате до неговото ниво или да бъдете въвлечени в това, което той прави.

4. Те се стараят да нямат очаквания

Хората често имат нереални очаквания по отношение на другите. Можем да очакваме, че в определена ситуация другите ще действат точно така, както бихме действали ние, или да кажат това, което ние бихме казали, т.е. искаме да чуем в момента. Но това е нереално. Хората имат вродени лични черти на характера, които в повечето случаи определят тяхната реакция. Да очакваш от другите същите действия, които би предприел ти – значи да си готов за разочарование и раздразнение.

Ако човек всеки път предизвиква у вас едни и същи чувства – настройте съответно и очакванията си. По този начин, ще сте психически готови и неговото поведение няма да ви дразни.Умните хора правят това през цялото време. Тях никога не ги учудва поведението на несимпатичните му хора.

5. Те анализират не опонента, а себе си.

Независимо от това, което вие изпитвате, хората не могат да влязат в кожата ви. Важно е да управлявате чувствата си, когато имате работа с някой, който ви дразни. Вместо да мислите за това, че този човек ви дразни, съсредоточете се върху това как вие реагирате. Често не ни харесва в другите това, което не ни харесва и в нас самите. Освен това, те не създават „бутона“, те само го задействат.

Определете точно пусковите механизми, които биха могли да повлияят на чувствата ви. Тогава ще сте в състояние да предвидите реакцията, да я смегчите или дори да я промените. Помнете, че е по-лесно да промените вашето възприятие, отношение и поведение, отколкото да заставите някого да стане друг човек.

6. Те правят пауза и поемат дълбоко въздух

Има неща, които ви дразнят постоянно. Може би, това е колега, който постоянно не спазва сроковете, или момче, което се шегува глупашки. Разберете какво точно ви дразни и какво натиска бутона. По този начин, ще можете да се подготвите за това. Ако можете да направите пауза и да поемете контрола над бъдещия адреналин, а след това да се обърнете към интелектуалната част на вашия мозък, вие ще успеете по-добре да проведете преговорите и да обосновете вашите разсъждения. Дълбокото поемане на въздух и една неголяма крачка назад ще ви помогнат да се успокоите, да се защитите от прекомерна възбуда, и така да пристъпите към работа с по-ясен ум и открито сърце.

7. Те заявяват гласно потребностите

Ако някои хора постоянно ви досаждат, спокойно им дайте да разберат, че техния маниер на поведение и стил на общуване е проблем за вас. Избягвайте обвинителни фрази, опитайте да използвате формулата: „Когато вие…, то аз чувствам…“ Например: „Когато ме прекъсвате на съвещание, това аз чувствам, че не цените работата ми“. След това направете пауза и дочакайте отговора.

Възможно е, да забележите, че другият човек не е разбрал, че изказването ви още не е завършило или колегата ви така да е развълнуван от идеята си, че възбуден да не ви е изчакал.

8. Те поддържат дистанция

Ако всички останали начини не помагат, умните хора създават дистанция между себе си и тези, които не им харесват. Извинете се и вървете по своя път. Ако това става на работа, преместете се в друга стая или сядайте на другия край на масата на заседанията. Намирайки се по-надалеч и имайки перспектива, вие може да сте в състояние да се върнете към обсъждане и взаимодействие с тези хора, които не ви се харесват и да не се безпокоите за тези, които не ви харесват,

Разбира се, всичко щеше да бъде по-просто, ако можехме да прощаваме на хората, които не ни харесват.За съжаление, всички знаем, че това в живота трудно се получава.

Автор  Дейвид Уилям

Източник: http://www.lifehack.org/

Превод Таня Темелкова

Източник: http://www.spiralata.net/kratce/index.php/psihologiya/1539-kak-se-darzhat-umnite-hora-s-tezi-koito-ne-im-haresvat

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!