Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Почти 1/3 от бременните българки имат гестационен диабет

При установяване на бременност жените трябва да бъдат изпращани веднага на ендокринолог. За това настояха специалисти.
По думите на проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология, 2 от всеки 5 жени в света имат диабет.

В България е извършен скрининг сред 1600 бременни жени, който е показал, че 29 на сто от тях са имали гестационен диабет, каза проф. Цветалина Танкова, секретар на дружеството.

Основни рискови фактори за развитие на диабет по време на бременност са наднормено тегло и преди бременността, асистирана репродукция, възраст над 30 години по време на бременността, неуспешна предишна бременност, фамилна обремененост.

"До 13 на сто от жените с диабет са имали това заболяване и преди да забременеят", добави още проф. Танкова.

Тя подчерта, че в тези случаи има риск от влошаване на зрението, увреждане на бъбречната функция, повишаване на кръвното налягане, спонтанен аборт, както и усложнения за плода, включително и след раждането на бебето.
Според ендокриноложката, бременността при жени с диабет трябва да е планирана.

Захарният диабет е съществен рисков фактор за развитие на сърдечно-съдово заболяване, като диабетът повишава 2.5 пъти рискът сърдечна недостатъчност. Национална кампания започва в различни градове на страната, чиято цел е да насочи вниманието към сърдечно-съдовия риск при хора със захарен диабет тип 2.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/bremennost-test-ednokrinolog-26586122?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!