"Ройтерс": Китай обеща възмездие след този удар от САЩ

Пекин заяви, че ще предприеме действия, за да защити интересите си, призовавайки Съединените щати да отменят мерките

Автор: БЛИЦ

Президентът на САЩ Джо Байдън, който иска да ограничи достъпа на Китай до изкуствения интелект (AI) , разкри пакет от рязко повишаване на митата върху набор от китайски внос, включително батерии за електромобили, компютърни чипове и медицински препарати, рискувайки конфронтация с Пекин преди изборите, пише Ройтерс.

Отбелязва се, че Китай веднага е обещал възмездие. Неговото министерство на търговията заяви, че Пекин се противопоставя на по-високите тарифи на САЩ и ще предприеме действия, за да защити интересите си, призовавайки Съединените щати да отменят мерките.

В същото време Съединените щати увеличиха четирикратно (до 100%) митата върху електрическите коли и удвоиха (до 50%) митата върху полупроводниците. В изявлението на Белия дом се казва, че има "неприемливи рискове" за икономическата сигурност на САЩ, причинени от нечестните действия на Китай, който наводнява световните пазари с евтини стоки.

Новите мерки ще засегнат внесени китайски стоки на стойност 18 милиарда долара, включително стомана и алуминий, полупроводници, електромобили, важни минерали, слънчеви панели и кранове, заяви Белият дом.

През 2023 г. Съединените щати са внесли стоки на стойност 427 милиарда долара от Китай и са изнесли за Китай 148 милиарда долара. Тази търговска разлика продължава от десетилетия и става все по-чувствителен въпрос във Вашингтон, пише агенцията.

Превод и редакция: БЛИЦ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Ройтерс": Китай обеща възмездие след този удар от САЩ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!