Буданов: Ситуацията в Харковска област е критична

Снимка: Ройтерс, архив

Обстановката, в която се намират в момента подразделенията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Харковска област, става критична. Това признание направи началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов (включен в Руската федерация в списъка на терористите и екстремистите), съобщава ТАСС. „Ситуацията е на ръба“, цитира думите на Буданов "Ню Йорк таймс". Той добави, че "всеки час тази ситуация се доближава до критична".

По думите на ръководителя на украинското военно разузнаване Киев се опитва да прехвърли части от други участъци на фронта в североизточната част на Украйна, където се намира Харковска област, за да укрепи отбраната ѝ, но е трудно да се намери личен състав за тази задача. „Всичките ни сили са или тук, или в Часови Яр (в ДНР, около който се водят ожесточени боеве). Използвал съм всичко, с което разполагаме. За съжаление, нямаме никой друг в резерв", подчертава Буданов. В същото време той уверява, че украинските сили ще успеят да стабилизират ситуацията до няколко дни.

На 13 май във видеообръщение украинският президент Владимир Зеленски нарече ситуацията в района на Харков една от най-горещите. Украинският генерален щаб на свой ред съобщи за сложна обстановка и прехвърляне на резерви в това направление.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи за освобождаването на няколко населени места в Харковска област. Ръководителят на нейната военно-гражданска администрация Виталий Ганчев каза пред ТАСС, че украинските въоръжени сили са се окопали в населените места в Харковското направление, но под натиска на руските военни няма как да не отстъпят.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Буданов: Ситуацията в Харковска област е критична | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!