Forbes: Руските разузнавателни дронове търсят слабости все по-навътре в Украйна

Снимка: Bloomberg LP, Investor.bg

Руски разузнавателни дронове навлизат все по-навътре и набелязват уязвими цели на украинска територия, пише Forbes в анализ. Изданието разказва за два случая в рамките на два месеца за унищожени украински хеликоптери при кацане за презареждане и взимане на товари.

Украйна използва нисколетящи хеликоптери за доставки на бойното поле, евакуация на ранени и удари с авиационни бомби по части от бойното поле. Доскоро те кацаха в относително спокойна зона, биваха бързо презареждани и излитаха отново, преди руснаците да ги засекат.

Сега обаче руските технологии напреднаха и разузнавателни дронове, използващи термосензори, успяват да засекат тези площадки и други важни за бойното поле цели - радари, системи за залпов огън и ПВО.

Според Forbes в началото на пълномащабната война Украйна е притежавала 40 хеликоптера Ми 24 и около 60 Ми 8, като руснаците са унищожили около 40 от тях. Украйна обаче е намерила начини да ремонтира някои стари хеликоптери, които е имала в хангарите, както и е получила поне 90 машини от своите съюзници. Същевременно обаче загубите на хеликоптери означава и загуба на пилоти и други членове на екипажа, които не могат лесно да бъдат заместени по време на война.

Една от причините за тези загуби е отслабналата противовъздушна отбрана на Украйна.

От месеци на Украйна не достигат боеприпасите за ПВО

През април Украйна е свалила едва 30% от ракетите, изстреляни по нейна територия. Това сочат изчисленията на The Wall Street Journal на базата на публикациите на украинските ВВС. Това е отражение на блокираната от Конгреса на САЩ повече от шест месеца военна помощ за страната. В периода ноември 2023 г. - април 2024 г. украинските военни са унищожили 46% от ракетите, което е рязко понижение спрямо предходните шест месеца - май-октомври 2023 г., когато процентът е 73 на сто.

В началото на октомври републиканците в Камарата на представителите отказаха да подкрепят предложението за военна подкрепа за Киев. Средствата получиха одобрението едва в края на април след корекции от страна на председателя  на Камарата на представителите Майк Джонсън. Междувременно от началото на годината САЩ спряха всички доставки на военна техника и боеприпаси, включително и ракети за ПВО за Украйна.

От началото на тази година ВВС на Украйна не са успели да свалят нито една ракета С-300 или С-400 - с тях Русия редовно обстрелва Харков. Като цяло използваните дронове и ракети за обстрел над Украйна се увеличават с 45% през последните шест месеца, допълва WSJ. Удвояват се използваните свръхзвукови ракети "Кинжал" и "Циркон".

Източник на изданието във ВВС на Украйна коментира, че макар и тези данни да се използват до известна степен за пропагандни цели, военните дават точната статистика на ракетните удари. Информацията се потвърждава и от независим военен наблюдател, чието име обаче не се споменава.

Сега Украйна си осигури ракетите за Patriot, макар че още води преговори за доставката на необходимите батареи от тези системи за защита на въздушното си пространство.

Украйна изпрати подкрепления към Вовчанск и удържа и останалите части от фронта

Изпратихме подкрепления към Вовчанск и граничните зони и контраатаките ни продължават, каза във вечерното си обръщение в 810-я ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски. "Нашата основна задача е абсолютно ясна - да спрем руските опити да разширят бойното поле", допълни той.

Според Института за изучаване на войната (ISW) целта на руската атака става все по-ясна - има данни, че частите обстрелват мостове по река Вовча, тоест сами отразвят пътя си за понататъшно настъпление. Това вероятно означава, че руските сили се опитват бързо да овладеят региона и да създадат "санитарна зона", което поръча рускитя президент Владимир Путин. Тя трябва да намали интензивността на атаките към Белгородска област.

В Украйна обаче коментират, че постигнатата дълбочина повдига известни съмнения за успеха на това начинание - град Вовчанск, за който в момента се водят боевете, е на 6 км от границата.

По данни на Генералния щаб на ВСУ част от боевете в Харковското направление се водят в границите на Вовчанск. Ситуацията е под контрол, докладват военните в своята сводка за изминалото денонощие. В региона са отблъснати 13 атаки и около Липци. Геолокализирани данни показват напредък на руснаците в Хлибоке (на север от Липци) и около Олийникове (североизток от Липци), както и на запад по протежението на река Харков.

В момента няма предпоставки за руски пробив, съобщи преди часове опозиционният украински военен журналист Юрий Бутусов, който се намира във Вовчанск. Той е остър критик на украинския президент Володимир Зеленски и не пести да показва грешките на военните. Сега обаче той посочва, че руснаците са превзели месокомбината в региона на Вовчанск и са били спрени от украинците. Руската атака с бронирана техника се е провалила и руснаците опитват щурм с пехота. Украинските бойни формации обаче са обединени и укрепените позиции спират настъплението, казва още Бутусов.

Атаките към Харковска област не отслабват натиска по останалите точки от фронтовата линия. ВСУ съобщава за отблъснати 22 атаки към Купянск и в това направление няма загуба на позиции. В Краматорск - направлението към Часов Яр има отблъснати 35 атаки, като боеве се водят около Иванивске, Клищиевка и Одрадивка. В Покровско (Авдиевка) са отблъснати 33 атаки към Очеретине, Новоолександривка, Калинове, Евгенивка и Арханхелске.

През изминалото денонощие директните бойни сблъсъка са повече от 150, като са регистрирани повече от 300 удара с дронове и повече от 2,5 хил. обстрела на бойни позиции.

Украинските ВВС съобщават за унищожени всички 18 бойни дрона, изпратени по цели в Киевска, Одеска и Донецка, Днипропетровска, Черкаска, Кировохрадска, Запорожка, Херсонска и Хмелницка област.

В своето вечерно обръщение Володимир Зеленски съобщи за свален самолет Су-25 от 110 бригада, която действа в Донецка област. Назначените от Русия власти в Крим съобщават за отбити атаки, вероятно с ATACMS, по цели на полуострова. Съобщения в социалните мрежи обаче показват, че има попадения в системата за противовъздушна отбрана.

Дания се готви да предостави самолетите F-16 в рамките на месец

В рамките на месец Дания ще предаде първите изтребители F-16 на Украйна, съобщи премиерът на страната Мете Фредериксен, цитирана от журналист от Die Zeit. Украйна се договори с Дания да получи 19 самолета F-16. В самолетната коалиция е още и Нидерландия.

След като бяха договорени доставките, украинските пилоти преминаха през обучения, които са вече към своя край и очакванията са, че в обозримо време самолетите ще бъдат в Украйна.

САЩ също обявиха нов пакет с военна помощ за Киев, но без подробности какво ще съдържа той.

Новият министър на отбраната на Русия се оказва "иноагент"

Името на новоназначения министър на отбраната Андрей Белоусов е в списъци с отпуснати грантове от американската USAID за икономически анализатори в Русия през 2001 година. Тогава той е ръководел Центъра за макроикономически анализи и планиране, част от Руската академия на науките,  става ясно от доклад на американската агенция.

С промените в Закона за нетърговските организации от 2012 година днес това го прави в агент под чуждо влияние, или "иноагент". През същата година Белоусов е публикувал статия "Етапи на формирането на руския възпроизводствен модел" в сп. "Проблеми на прогнозирането", в която отбелязва, че е написана с подкрепата на USAID. През 2004 година подготвя втора част на тази статия, в която отбелязва същото, пише руският опозиционен канал в Telegram "Астра".

В началото на това столетие получаването на западно финансиране не беше ограничено от законодателсвото и пари от Запада получаваха много неправителствени организации, чиято дейност е преустановена или ограничена в Русия като например "Мемориал" или "Голос", които са били опозиция на властта.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Руските разузнавателни дронове търсят слабости все по-навътре в Украйна - Investor.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!