Големия Маргин ликвидира легендарен пазар в София

Фирма на съпругата му Мария вдига два блока върху „Пътеките“ в „Младост“

За никого не е тайна, че столичният квартал „Младост“ отдавна се е превърнал в бетонната джунгла на София.

При все, че няма дори един сантиметър свободно пространство, главният архитект Здравко Здравков, е разписал разрешение за строеж на още два огромни блока. Напук на редовните протести на хората там, които искат детски площадки, паркинги и градинки, ще се лее бетон. 

В случая жертва на строителната инвазия става легендарният пазар „Пътеките“ в „Младост“ 1А, прочут като първия, макар и импровизиран мол в България. Върху общинския терен още в първите години на прехода възникват десетки бараки и магазинчета, пълни догоре с мечтаните западни стоки. Макар и неугледни на вид, до появата на модерните търговски центрове павилионите на „Пътеките“ са единственото място в огромния столичен квартал, където може да се намери и от пиле мляко. 

„Преди няколко дни мястото бе заградено и днес видях останките. На мястото ще се издигне луксозна кооперация с подземни гаражи. Е, сбогом „Пътеки““, написа наскоро във фейсбук журналистката Лияна Панделиева.

 

Подобно на нея хиляди жители на „Младост“ изтръпнаха при появата на багерите в легендарния пазар. Не толкова от жалост за магазинчетата, които и без това вече са фалирали заради конкуренцията на модерните молове, а заради появата на поредните нови блокове във и без това силно презастроения квартал. Опасенията им са, че бъдещите сгради ще доведат до нови проблеми с трафика и задръствания в района. Опитите им да спрат наливането на бетона с протести, подписки и жалби удрят на камък. 

Оказва се, че строителното разрешение е разписано в края на август миналата година при Йорданка Фандъкова. И да е имало нещо нередно тогава, връщане назад няма. И как да е иначе, щом зад многомилионната инвестиция стои легендарният основател на СИК – Красимир Маринов – Големия Маргин. Разбира се по стар навик, от времената когато КПКОНПИ искаше да конфискува имуществото, Маргина не действа от свое име.

Вместо това, зад поредното наливане на бетон стои фирма на съпругата му Мария „Бългериан

индъстрис груп“. Оказва се, че апетитният терен още преди години тихомълком е купен от Столична община. Впоследствие чиновници, под предлог, че се борят с незаконното строителство, разчистват няколко работещи от десетилетия павилиона за сандвичи и магазинчета наоколо. Така багерите и бетоновозите на Маргина няма да имат проблем при достъпа до строежа.

 

Изливането на бетон върви с пълна сила 

От документацията става ясно, че фирмата на Мария Маринова се кани да вдигне две сгради с височина 33 метра. Това е само първият етап от бетонирането на легендарния пазар „Пътеките“. Впоследствие на „Бългериан индъстрис груп“ е дадено право да построи и още една сграда с магазини и офис помещения на 3 етажа. Освен ако отзивчив чиновник не им позволи добавянето на още етажи. Подобни щастливи за строителите развръзки през годините са често срещани. Разбира се, служителят в общината, дал разрешение за промяна, също остава доволен. 

Според експерти инвестицията в строителството ще погълне няколко милиона лева. Парите ще осигури легендарният бос на СИК, макар лице на проекта да се води съпругата му. Мария Маринова има дългогодишен опит на подставено лице, припомнят хора от подземния свят. След разпада на групировката СИК, тя и жената на Малкия Маргин бяха избрани за лица на техния легален бизнес. За отрицателно време двете дами се оказват собственички на множество мощни фирми. На тяхно име бяха прехвърлени и голяма част от къщите и офисите на братя Маринови.

Чрез половинката си Големия Маргин дори успя да се завърне официално и в застраховането. Преди няколко години Мария Маринова регистрира застрахователния брокер „Бул Ауто Брокер“. Фирмата на бърза ръка откри офиси в цялата страна. Както си му е редът, основният таргет са застраховките на коли. Освен обичайната „Гражданска отговорност“, изгодни оферти има и за „Автокаско“. Дори и без печално известните стикери на предното стъкло, от компанията гарантират, че колите на клиентите им ще останат невредими. 

От няколко месеца жената на Големия Маргин влиза в управлението и на друга от семейните компании, която управлява няколко хотела в Слънчев бряг. От книжата на дружеството става ясно, че Мария Маринова и колегите й в управата планират мащабно разрастване. В края на миналата година дори е издадена и емисия от облигации за близо 10 млн. лева, а съвсем скоро се планира и излизане на борсата.

Източник: Уикенд, informiran.net

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Големия Маргин ликвидира легендарен пазар в София

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!