Bloomberg: Световната война започна

Русия очакваше да смаже Украйна за няколко дни, но Киев отвърна, което принуди Запада да се притече на помощ

Снимка: БГНЕС/ EPA, Мария Атанасова, Fakti.bg

Океан от газ и нефт откри Русия в Антарктида

Световната война вече е в ход. В Украйна се сблъскаха два огромни съюза, пише агенция Bloomberg.

По време на Студената война прокси конфликтите бяха често срещани – от африканските държави до Корея и Виетнам. В тези сблъсъци световните сили маневрираха за предимство. Сега войната в Украйна задълбочава още една борба за установяване на условията на глобалния ред и противопоставя съперничещи си коалиции - развитите демокрации срещу евразийските автокрации.

Разбира се, войната в Украйна не трябваше да се превръща в ескалираща прокси война, защото това изобщо не трябваше да е война. Русия очакваше да смаже Украйна за няколко дни, но Киев отвърна, което принуди Запада да се притече на помощ.

Атаката на Путин срещу Украйна разкри крехкостта на западната отбранителна индустриална база и предостави шанс за нейното укрепване. Лидерите на Китай, Иран и Северна Корея - основните приятели на Путин - не се интересуват от Украйна, но се притесняват, че Русия може да претърпи унизително поражение. Една решителна победа за Украйна и нейните западни поддръжници може да има глобални последици, осакатявайки Русия и оставяйки нейните помощници уязвими.

Иран предостави на Путин хиляди дронове за атака срещу Украйна. Техеран дори изпрати съветници да обучат руските войски да използват тези дронове - и помогна на Русия да ги построи на собствена земя. Северна Корея продаде на Москва между 1 и 3 милиона артилерийски снаряда, както и ракети. Китай не е стигнал толкова далеч: заплахите от американски и европейски санкции му попречиха да прехвърли военни оръжия, но Китай доставя на Москва компонентите, необходими за производството на оръжия.

Чрез удължаването на боевете в Украйна съюзът около Русия задържа вниманието на САЩ върху Европа, което е стратегически бонус за Китай, Северна Корея и Иран. Пхенян, например, тества ракети, което би привлякло много повече вниманието на САЩ, ако не бяха продължаващите боеве в други региони.

Тази война не е само за Украйна или баланса на силите в Европа: тя е за нормите, които управляват глобалните дела. Ако Путин успее да унищожи една демокрация, други играчи ще видят зелена светлина за агресия. Ако може да извърши шокиращи зверства, такива престъпления ще се разпространят по целия свят.

Русия, Китай, Иран и Северна Корея имат своите различия. Техните амбиции в региони от Африка до Арктика може в крайна сметка да се сблъскат. Но засега те са обединени от желанието да създадат свят, пригоден за хищничество, защото само по този начин ще могат да подчинят околните държави и да получат желаните сфери на влияние.

Войната в Украйна изведе на преден план и значението на глобалния юг. Някои държави се опитват да не се намесват в конфликта. Други, като Турция и ОАЕ, играят и от двете страни. Това е проста военна аритметика: във война на изтощение страната с повече издръжливост и повече ресурси печели. Следователно Съединените щати, както и ключови европейски страни, претърсват света за артилерийски боеприпаси и други материали. Москва прави същото.

За известно време изглеждаше, че Украйна и нейните съюзници печелят битката. Днес нещата не са толкова ясни. Русия има инициативата на бойното поле, нейните войски бавно печелят надмощие. Но коя от враждуващите страни и кой съюз в крайна сметка ще спечели... остава да видим.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Bloomberg: Световната война започна ᐉ Новини от Fakti.bg - Свят | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!