Великобритания преговаря за 100-годишно споразумение с...

Снимка: X/Twitter

Британският външен министър Дейвид Камерън, който е на посещение в Киев, обсъжда 100-годишно споразумение за партньорство с Украйна, съобщи посолството на Великобритания в Киев.

„Министърът започна преговори с Украйна за 100-годишно партньорство, съвсем ново споразумение, което ще изгради силни връзки между нашите две страни в целия спектър от отношения: от търговията, сигурността и отбраната до науката и технологиите, образованието, културата и др.“, отбеляза посолството.

Камерън, който пристигна в Киев на 2 май, като преди това обеща, че Лондон ще отпуска 3,74 милиарда долара годишно на Украйна като военна помощ и това ще се случи „толкова дълго, колкото е необходимо“. В интервю за Ройтерс дипломатът заяви, че Киев има право да нанася удари по цели вътре в Русия с британско оръжие.

В същото време британският външен министър Дейвид Камерън разкритикува идеята на френския президент Еманюел Макрон за изпращане на войски на НАТО в Украйна. След посещението си в Киев дипломатът заяви, че това все още не е необходимо.

Ръководителят на британското външно министерство нарече участието на военни от страните от НАТО в украинския конфликт „опасна ескалация“, съобщи Sky News.

Темата за въвличане на НАТО във войната в Украйна вече не е на дневен ред и в САЩ. По-рано Politico съобщи, че служителите на администрацията на американския президент Джо Байдън ще отделят много по-малко време в речите си на Украйна. Според тях шест месеца преди президентските избори през ноември в страната украинската тема е изтласкана на заден план. Това решение е взето в Белия дом, след като на 24 април Байдън подписа пакет от закони, одобрени преди това от Конгреса за оказване на помощ на Киев.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Великобритания преговаря за 100-годишно споразумение с Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!