ВАТИКАНЪТ СЕ ДИСТАНЦИРА ОТ ЧУДОТО

Благодатният огън изчезнал преди 200 г. (СНИМКИ)

Покайте се, Второто пришествие е близо, зоват атонски пророци

Патриархът на Йерусалим получава благодатния огън в параклиса на гроба Господен.

Телеграф

Благодатният огън - символ на Пасхата - е най-известното чудо в света за Източното православие. Той обаче е спрял да слиза през XIX век, коментират под сурдинка и родни клирици. Оттогава всичко, което се наблюдава в Светите земи, е театър за най-фанатизираните християни. Или както Христос сам казва: „Род лукав и прелюбодеен иска личба...“

Случайно или не архиереите на Българската православна църква (БПЦ) обявиха, че няма да изпратят делегация до Йерусалим за взимането на огъня тази година. Дали те знаят нещо, което масово не се казва, също остава мистерия.

Велика събота

Благодатният огън се появява в храма на Божи гроб от IV век насам. Небесният огън слиза в следобеда на Великата събота (на 4 май тази година) в църквата в Йерусалим, където Христос е бил погребан след смъртта си на кръста.

Апокрифното поверие гласи, че ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, то храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие и Апокалипсисът. Тогава отново ще слезе Христос да съди живи и умрели. Скоро преди това ще настъпят глобални войни и катаклизми, ще се яви и Антихристът, който ще хване в мрежите си и ще погуби милиони човешки души. 

Католически духовници на великденско поклонение на Гроба Господен.

 Католически духовници на великденско поклонение на Гроба Господен.
p.nationalgeographic.bg

Християни коментират, че ситуацията сега с ескалацията на войната между Израел и Палестина, с глобалното изменение на климата много напомня на древните пророчества. Те предричат световни смутове, катаклизми и едно нетипично време като основни знамения за наближаващия край на този свят. 

Поличба

А явяването на Благодатния огън се тълкува всяка година като поличба, че тези събития се отлагат поне с още 12 месеца до другата Пасха. Обаче огънят е спрял да слиза през XVIII-XIX век, което само значи, че краят на света е близо. Именно тогава се появяват и няколко атонски пророци, които зоват християните да се покаят, защото Апокалипсисът бил необратим.

Свидетелство

Архимандрит Порфирий Успенски (1804-1885) е изпратен като официален църковен представител на Руската църква в Светите земи. Той разказва, че Ибрахим паша, управител на Египет през 1844-1848 г., поискал сам да провери автентичността на Небесния огън и настоял пред патриарха да бъде допуснат вътре в храма по време на ритуала. Ако всичко е истина, той обещал да дари голяма сума на храма, но ако е измама, се заканил, че ще изложи духовенството във всички европейски вестници. Митрополит Михаил от Петра, митрополит Даниил от Назарет и епископ Дионисий от Филаделфия се събрали да обсъдят проблема. Митрополит Михаил признал, че той  запалва огън от кандило, скрито зад мраморна икона на Възкресение Христово зад погребалното ложе.

Потокът от поклонници в храма Възкресение Христово не секва през цялата година.

 Потокът от поклонници в храма Възкресение Христово не секва през цялата година.
familytravelspirit.com

Владиците почнали да молят Ибрахим паша да не издава тайната, тъй като руският император Николай би се огорчил много, ако това се случи. Ибрахим паша решил да не повдига повече въпроса. Вярна ли е  тази история и до днес остава загадка. Според едно тълкувание владиците не са искали да допуснат иновереца от страх, че ако в негово присъствие Благодатният огън вземе, че не се появи, ще настане планетарен Апокалипсис. Според друго тълкувание в някои години огънят слизал, а в други не и никой не можел да каже защо се случва това. А когато това не се случвало, се палил от човешка ръка, за да не се предизвика истерия и паника сред милиардите вярващи на Земята.

Подготовка

Подготовката за приемането на Божието чудо започва в събота сутринта. Параклисът „Кувуклия“ (на гръцки ез.) в храма „Възкресение Христово“ внимателно се проверява за запалителни средства, за да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. На обиск подлежи дори самият патриарх на Йерусалим. След това вратите се запечатват с 5 килограма чист восък, над който са четени специални молитви 40 дни. След това патриархът се усамотява в параклиса, след което започва очакването на чудото от хилядите християни в храма и тези по цял свят.

Светлината

На един Великден свидетели разказват, че Благодатният огън е слязъл като стълб от синя светлина, като в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Любопитно е, че синята светлина се явява и извън гроба. Всички в църквата чакат със свещи в ръце с надеждата, че именно техните вощеници ще се запалят спонтанно. Синият пламък е виждан да се движи на различни места в храма. Има редица подписани свидетелства от поклонници, чиито свещи са се самозапалили, но засега съществува само един документален запис за това, заснет от инженер от Витлеем. През 1996 г. той бил помолен да снима церемонията от балкона на купола заедно с една монахиня и още четирима поклонници.  На записа се вижда как свещта, държана от монахинята, пламва, преди патриархът да е излязъл от гробницата.

Полета

През 2008 г. руският професор по физика Андрей Волков от Националния изследователски център „Курчатов" в Москва получава изключителното право да влезе в църквата "Възкресение Христово" на Божи гроб със специална апаратура. В продължение на шест часа  той правел замервания на електромагнитното поле в храма. Всичко било нормално, но когато започнала молитвата на патриарха и поклонниците, полето се усилило два пъти. При самото запалване на свещите е засечен странен дълговълнов импулс, категоричен е Волков.

Съмнения

Благодатният огън никога не е бил приеман еднозначно от различните религиозни общности. 

Още през 1238 г. папа Григорий IX забранява на монасите францисканци да участват в церемонията. Така Ватиканът се дистанцира от чудото с благодатния огън – обявява го за явление само за православния свят, но не го забранява за католиците, т.е. всеки може да го почита, както прецени.

Арменци подкупиха османските власти

Единственият случай, за който се твърди, че огънят е слязъл извън пределите на храма, бил през 1579 г. Представители на арменската църква подкупили местната градска управа за правото да получават огъня. Патриарх Софроний и православните поклонници били изгонени да се молят на входа. Въпреки че арменският патриарх прекарал целия ден в молитви, чудото не се случило. Вместо това огънят лумнал извън храма точно пред православния патриарх. Предизвиканите сред миряните вълнения разгневили османските власти и те постановили пасхалната церемония винаги да се води от православния патриарх.

Съдът оправда журналист, развенчал чудото 

Миналата седмица атинският съд оправда журналиста Димитрис Аликакос и издателството "Еккремес" по дело, заведено срещу тях от Йерусалимската патриаршия. Процесът е заради книгата "Изкуплението - за светата светлина". В нея са включени свидетелски показания на членове на божигробското братство, които едно към едно си разказват, че днес запалването на Благодатния огън на Великден в храма на Божи гроб не е чудо, а е естествен процес с човешко участие.

Богослови коментират казуса, че на благодатния огън трябва да се гледа просто като на пасхален обряд, но не бива християните да се идентифицират с него.

Иначе през вековете има различни теории, дело на учени и изследователи по въпроса, последователи на Тома Неверни. През 2005 г. в демонстрация по гръцката 

телевизия проф. Михалис Калопулос, автор и историк на религията, потапя три свещи в бял фосфор. Свещите спонтанно се запалват след около 20 минути поради свойствата на самозапалване на белия фосфор при контакт с въздух. Тази химична реакция е известна от дълбока древност във Вавилон, а още от V век преди Христа и на древните гърци.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Благодатният огън изчезнал преди 200 г. (СНИМКИ) - Телеграф+ - Телеграф

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!