Руски и американски войници делят една и съща военна база в Нигер

Руски военни инструктори говорят пред местната телвизия RTN при пристигането си на летището в Ниамей.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин потвърди, че руски военен персонал е влязъл във въздушна база в Нигер, която е домакин на американски сили. Базата беше ключова за разузнавателните дронове на САЩ в Африка.

Новината за руското разполагане във въздушната база идва, след като военните ръководители на Нигер информираха Вашингтон през март, че трябва да изтегли близо 1000 американски военни, разположени в страната.

Руснаците са се установили на територията на военновъздушна база 101, като използват отделен хангар. Източник на Ройтерс нарече ситуацията „не много добра, но управляема в краткосрочен план“. САЩ са предупредили  властите в Нигер, че американците не могат да бъдат в една база с руснаците.

Руските и американските войски са в непосредствена близост на фона на напрежението между Москва и Вашингтон заради конфликта в Украйна.

Американските войници в Нигер се занимаваха с антитерористични дейности и заедно с местни служители патрулираха в страната. Миналата година в Нигер имаше военен преврат, който Вашингтон нарече незаконен. През март новата нигерийска власт поиска изтеглянето на американския контингент и след поредица от опити за решаване на въпроса Вашингтон се съгласи да го направи в рамките на месеци.

Американската военновъздушна база 101 е построена преди шест години на цена от 110 милиона долара. Източници на Bloomberg в началото на годината говориха за планове за разполагане на руския Африкански корпус в Нигер, който е предназначен да замени мисиите на ЧВК „Вагнер“ на континента. Планирано е това подразделение да бъде сформирано от бивши и настоящи наемници от „Вагнер“, а след това да бъде изпратено в още четири държави: Либия, Централноафриканската република, Мали и Буркина Фасо.

През април РИА Новости съобщи за пристигането на руски инструктори в Нигер. „Донесохме със себе си образователната и материална база за обучение на различни специалисти“, разказа един от пристигащите пред агенцията.

Основната причина за връзката между руските власти и Нигер е защитата на новата власт от страна на Москва, според Ибрахим Яхая, старши анализатор за Сахел в Международната кризисна група. „Единственото, от което се страхуват, е въздушна атака. Страната, която ще им осигури противовъздушна отбрана, това е ролята на Русия“, обясни експертът пред FT.

„Истинското предимство на руснаците пред САЩ е, че те имат оръжия и ги продават, включително малки оръжия и хеликоптери. В Африка има много проблеми със сигурността, а африканците се нуждаят от оръжия“,  според американски военни, цитирани от Politico.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Руски и американски войници делят една и съща военна база в Нигер

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!