Присаденият орган носи от личността на донора

Пациентите, прекарали операция за присаждане на жизненоважни органи, могат да придобият и най-характерните черти от характера на бившия им собственик, твърди известният учен и професор по психология и медицина от Университета на Аризона, Гари Шварц (Gary Schwartz), чийто изследвания, публикувани в специализираните издания, предизвикаха истинска сензация в научните среди.

Според проф. Шварц, при поне 10% от хората, прекарали трансплантация на сърце, бял дроб, бъбреци или черен дроб, се наблюдават странни изменения в психиката. Лекарят смята, че те се дължат на това, че заедно с органите пациентът получава и част от вкусовете, интересите или навиците на бившия им собственик. “След операцията при такива пациенти се наблюдава невероятна промяна на личността”, отбелязва професорът, който е изучил детайлно 70 подобни случая.

Установени са случаи, когато прекаралите трансплантация на вътрешни органи пациенти впоследствие по необясними причини напълно променят вкусовите си предпочитания относно храната и дори цялостния си начин на живот. При това се оказвало, че тези черти в поведението им били характерни за донорите, от които са получили органите си. У оперираните често се забелязвали и нови таланти, които преди били характерни за донорите.

“Резултатите от изследванията повдигат и изключително важен етически въпрос. Според мен хората, чакащи за трансплантация, трябва да бъдат предупредени за възможните последствия, свързани с промените в личността. Не искам да плаша никой, задачата ми е просто да им помогна да се ориентират докрай в ситуацията”, коментира проф. Шварц. Според ученият, вътрешните органи на човека имат собствена биохимическа памет и енергийно-физиологически характеристики. Присадени в новия организъм, те отделят в кръвта химични вещества, които могат да доведат до промени в психосоматичните рефлекси, които не подлежат на съзнателен контрол от страна на главния мозък.

Професорът по психология и медицина от Университета в Аризона Гари Шварц.
Професорът по психология и медицина от Университета в Аризона Гари Шварц.

В края на 90-те години на миналия век, проф. Шварц получи широка известност с формулирането на собствена теория за съществуването на човешкото съзнание след смъртта в особени физически форми, която и досега се приема противоречиво и буди спорове в научните среди.

Като илюстрация на теорията си, професорът е събрал информация за повече от 70 случая, потвърждаващи изводите му. Сред тях е случаят на млада балерина, получила ново сърце и бял дроб. Преди трансплантацията тя водила изключително здравословен начин на живот, но след изписването си, първото което направила било да посети ресторант за бързо хранене Kentucky Fried Chicken и за пръв път през живота си да поръча голяма порция пържени пилешки хапки. След трансплантацията характера на момичето също се променил – тя станала агресивна и невъздържана. Впоследствие се оказало, че донорът на органите й бил 18-годишен младеж на име Тим, известен с агресивния си и буен нрав, който загинал при катастрофа с мотора си. Тим бил изключително привързан към пилешките хапки, които дори били открити в якето му на мястото на катастрофата.

В друг от случаите, 8-годишно момиче наследява сърцето на 10-годишна жертва на жестоко убийство. След присаждането, детето започнало да страда от тежки кошмари, в които бива убито. Кошмарите били толкова силни и реалистични, че родителите се обърнали за помощ към психиатър. Историите на момиченцето убедили лекаря, че става въпрос за описание на обстоятелствата около смъртта на момичето-донор. Информацията, която била предадена на полицията, се оказала толкова точна, че спомогнала за разпознаването и залавянето на убиеца.

Органи се изваждат на живо в китайски концлагер

Обществената тайна за кражба на органи от затворници

Китай: Човешки органи от таен концентрационен лагер

Източник/ци: bgfactor

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!